Ограничено е движението на автомобили над 12 т. през проходите "Превала" и "Рожен". Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничено е и движението и по републиканските пътища на територията на общините Доспат, Борино и Девин в област Смолян. Поради мъгла видимостта в прохода Шипка е до 100 м. Съоръженията и настилките се обработват превантивно срещу обледяване, където има предпоставки за хлъзгавост и заледявания.

Въвежда се задължително движение с вериги през проходите Рожен, Пампорово и Превала поради снеговалеж с висока интензивност.

За повишаване безопасността на движение при необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

Снегопочистващите машини на пътноподдържащите фирми са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища, за да се осигури пътуването при зимни условия.

Агенция "Пътна инфраструктура" апелира шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри, както и изпреварване на снегопочистващата техника.