Окончателно оправданият за ремонта на МиГ-29 бившият военен министър Николай Ненчев обяви служебното правителство на президента Румен Радев за проруско

Пред БТВ Ненчев обясни, че навлизаме в тежа криза, като назначаването на ген. Стефан Янев показвало, че Радев ще се опита да овладее всички структури в държавата.

Според него това е опасно за обществото, защото Янев не му изглежда способен за премиер. "Имаше един скандал - шпионски ... това управление ми изглежда проруско".

Когато Ненчев бил министър на отбраната му докладвали за притеснителен 3-дневен престой на Стефан Янев в Москва, на път за Китай, като служител на МО и Николай Цонев, като военен министър.

Стефан Янев оглави служебното правителство на Румен Радев

Стефан Янев оглави служебното правителство на Румен Радев

Изборите официално ще са на 11 юли

Ненчев добави и че "Янев беше свидетел по моето дело". "Половината от министрите са завършили в Москва. Янев лобираше за "Грипен", добави бившият военен министър. 

По думите му било по-добре мандата на този парламент да е удължен и се пита защо Радев бърза да вземе властта.

Ненчев очаква голяма агресия от това правителство и се надява Радев да не бъде преизбран за президент.

Припомняме, през ноември 2016 г. военният министър в оставка (тогава) Николай Ненчев бе обвинен за неизпълнение на договора с РСК "МиГ" за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Вместо от руската фирма-производител, Ненчев поиска от полска компания да ремонтира изтребителите ни. По-късно се появи проблем с изпълнение на този договор, тъй като руснаците държат лиценза.

Първата оправдателна присъда за Ненчев по това обвинение бе през юли 2019 г. Второто оправдание - юли 2020 г.

През месец май 2021 г. стана ясно, че България е получила близо 186 000 евро неустойки от "РСК МиГ" заради забавяне на изпълнение на договорите за поддръжка на българските изтребители МиГ-29.

Николай Ненчев: Наливаме милиони в МиГ-29 - хибридно оръжие, което се използва срещу нас

Николай Ненчев: Наливаме милиони в МиГ-29 - хибридно оръжие, което се използва срещу нас

Старите руски самолети са бездънна яма…