Не на отглеждането на норки за производство на кожи, искат от организациите за защита на животните. Четири лапи, Humane Society International/Europe, Еврогрупата за животните, Fur Free Alliance и техните членове, отправят категоричен призив към Европейската комисия да даде указания на държавите-членки незабавно да преустановят отглеждането на норки за производство на ценни кожи.

Искането за спиране на отглеждане на норки за производство на ценни кожи се подкрепя от изявление, подписано от многобройни учени от областта на вирусологията, инфекциозните болести, клиничната микробиология, ветеринарната медицина и околната среда, което потвърждава сериозната заплаха, която отглеждането на животни за ценни кожи представлява за човешкото здраве", каза Райнеке Хамелерс, главен изпълнителен директор на Еврогрупа за животни.

"Изявлението призовава за незабавно спиране на отглеждането на норки като подходяща, предпазна и пропорционална мярка, основана на опасенията за общественото здраве. Експертите зад това изявление, както и Европейският орган за безопасност на храните посочват, че поради условията на живот на животните във фермите за ценни кожи, след като вирусът е въведен в дадена ферма, е почти невъзможно разпространението му да се спре. Големият брой индивиди, живеещи в непосредствена близост, също осигуряват идеални условия за възникване на мутации на вируси, което се наблюдава в Дания. Новите варианти може да не реагират на наличните в момента ваксини и биха могли да причинят значителни неуспехи по отношение на усилията на Европа за борба с вируса."

Екоактивисти на протест срещу фермите за норки
Обновена

Екоактивисти на протест срещу фермите за норки

Те искат незабавно затваряне на фермите за норки заради Covid-19

Независимо от нашата непоколебима позиция, че отглеждането на животни за ценни кожи трябва да бъде забранено за постоянно в целия ЕС поради неприемливите резултати от гледна точка на хуманното отношение към животните и потенциалните бъдещи рискове за общественото здраве, междувременно призоваваме Европейската комисия да действа незабавно за спиране на отглеждането на норки, развъждането на норки и вноса и износа на живи норки и нейните сурови кожи в целия Европейски съюз.

Припомняме, че доклад на правителствена агенция, която следи коронавируса в Дания, показа мутация на вируса, открит при 12 души в северната част на страната, които са заразени от норки.

Здравният министър Магнус Хюнике заяви, че половината от 783 случая на Covid-19 в Северна Дания са свързани с животните.

Дания е един от основните износители на кожа от норка в света, като произвежда приблизително 17 милиона кожи годишно, 40 процента от световното производство на норки.

През октомври 2020 година Дания започна да избива милиони норки в северната част на страната.

На 9 декември екоактивисти у нас излязоха на протест срещу фермите за норки.