Още седем нови случая на коронавирус в страната. Новината съобщи премиерът Бойко Борисов в Министерския съвет.

С новите 7 случая се увеличават до общо 30 носители на коронавируса у нас, след като вчера бяха потвърдени 23. 

И главният прокурор сформира щаб заради мерките срещу коронавируса

И главният прокурор сформира щаб заради мерките срещу коронавируса

Ананиев, Маринов и Караниколов трябва ежедневно да му докладват актуалната обстановка

66-годишна жена е първата жертва на вируса в България. 

На брифинг в Министерския съвет здравният министър Кирил Ананиев обясни, че до 29 март правителството затваря училища, детски градини, търговски центрове, обекти, кина, фитнес и други обекти във връзка обявеното извънредно положение.

Ще работят само магазините за хранителни стоки, аптеките, банковите офиси и бензиностанциите. В моловете ще работят аптеките, хранителните магазини и банковите клонове. Ресторантите затварят за посетители, но доставките по домовете и офисите ще останат.

Мерките се въвеждат до 29 март 2020 г. в зависимост от промяната в епидемичната ситуация в страната, като могат да се допълват и други мерки, каза здравният министър.

Началникът на щаба генерал проф. Венцислав Мутафчийски посочи, че към днешния ден вече 138 000 хиляди са заразените в света с коронавирус. Смъртните случаи със 128 повече, а възстановените болни са 70 000.

В Румъния са 11 случая, в Албания с 10 нови, Сърбия със 7 нови, в Хърватия - 4 и в Турция - 1.

В България има доказани още 7 нови случая на коронавирус. Така стават общо 30, от които единият е починал. Всички са над 44 г. възраст, няма млади хора. Другите хора са на възраст 62 години, 80 години, 68 години, 59 години, 57 години и 56 години. Към настоящия момент няма промяна в клиничното състояние на пациентите в Плевен и Габрово, в добро общо състояние са.

Пациентите, които се намират във ВМА, са в добро състояние - нямат температура, включително и пациентката с двойна бронхопневмония.

Няма лечение, няма профилактика за коронавируса. Няма напредък в лечението на коронавируса - нито като медикаментозна терапия, като продължават търсенията в тази посока. По отношение на ваксините перспективите са, че най-рано есента, но по-вероятно март месец догодина да има такава.

Той отчете, че има многобройни сигнали за нарушение на карантината. Децата не са в болестно състояние, нямат никакви клинични признаци, увери проф. Мутафчийски.

"Част от пациентите са вкъщи на карантина, нищо, че са установени с коронавирус", подчерта той и посочи, че може да бъде прилагана домашната карантина и за деца.

Здравният министър Кирил Ананиев посочи, че заповедта, която е подписал важи до 29 март. Тя може да бъде удължавана и допълвана с допълнителни мерки, като влиза в сила от днес.

На въпрос какви мерки ще се вземат за Великден, проф. Мутафчийски се учуди на така зададения въпрос и заяви, че извънредното положение е до 13 април. Касае ли Великден, запита той и допълни, че ситуацията е динамична и съвсем други неща сме щели да си говорим другия месец.

На летище "София" пътниците се проверяват с термокамера, като държавният здравен главен инспектор показвал на медиите няколко пъти как се работи.

По-рано днес Народното събрание единодушно гласува за въвеждане на извънредно положение. Вчера на извънреден брифинг в Министерски съвет властта предложи да се въведе извънредно положение заради разпространението на коронавируса у нас.

Затягат мерките за безопасност в градския транспорт в София заради коронавируса

Затягат мерките за безопасност в градския транспорт в София заради коронавируса

Първата врата вече няма да се използва от пътниците

Заради кризата с коронавируса министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която до 29 март се въвеждат противоепидемични мерки на територията на цялата страна.

Родните производители уверяват, че в България има храна за до 2 г.

Министерството на образованието пък стартира електронна система на обучение още от понеделник.