От Асоциацията на заведенията благодарят на Борисов за Н-18. В писмо към него, те изказат своята благодарност за намесата на Борисов при въвеждането на спорните текстове в Наредба Н-18.

"Това е проблем и за всички нас, които работим и плащаме заплати и данъци в България. Използвам случая да изкажа своята благодарност и към министъра на финансите господин Владислав Горанов и ръководството на НАП за организираните дискусии, като вярваме, че добрата работа между нас ще продължи. Многократно сме заявявали, че не сме ангажирани политически и нямаме политически искания. За нас е важно единствено да защитаваме правата на българския бизнес!", коментираъ от организацията.

По-рано днес, премиерът заяви, че иска да премахне черния или сивия сектор, но без това да навреди на малките и средни предприятия.

Припомняме, че срещу Наредбата се обявиха повече работодателски организации, а търговци и ресторантьори няколко пъти излизаха на протест. Срещу Наредба Н-18 скочиха и от сдружението на личните лекари, които заявиха, че това представлява включително и разкриване на конфиденциална информация пред данъчните.

От бизнеса представиха своите опасения, сред които има и притеснение от техническите параметри при изпълнението на наредбата.

Миналата година 42 браншови организации и фирми внесоха жалба и в съда с искане за спиране на промените и Наредбата, но Върховният административен съд (ВАС) отхвърли като неоснователно искането им.

В писмото си, организацията заяви, че основните й приоритети е изсветляването на сивия сектор в българския бизнес.