От утре носенето на маски става пожелателно, извънредната епидемична обстановка отпада, а министърът на здравеопазването и регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще имат право да налагат базови ограничителни мерки като носене на маски и спазване на дистанция на локално ниво при повишаване на заболяваемостта от коронавирус. "За" гласуваха 119, "против" бяха 24, а "въздържали се" - 39.

В критики от страна на депутатите към промените в Закона за здравето за отпадане на извънредната епидемична обстановка от 1 април мина дебатът в Народното събрание днес. Промените се гледат на първо четене и са на ПГ на "Продължаваме промяната".

МЗ се сбогува с COVID пандемията с препоръка за маски, дистанция и миене на ръце

МЗ се сбогува с COVID пандемията с препоръка за маски, дистанция и миене на ръце

Време е за следващата крачка след 13 март 2020 г.

Критиките бяха основно към няколко "опасни законови прецедента, които носят промените":

- Едноличната власт, която се дава на министъра на здравеопазването, която той от своя страна ще делегира на РЗИ за въвеждане на локални мерки;

- Директорите на РЗИ ще могат да сключват договори с изпълнители на медицинска помощ, които не са предвидени в бюджета на НЗОК, за което и управителят на Касата дава отрицателно становище;

- Не е ясно как ще се преструктурират леглата и отделенията за ковид болни в лечебните заведения, в случай, че броят им е недостатъчен;

- Маските са задължителни само за децата и учениците, които все още са задължени да ги носят;

- Лекарите на първа линия няма да получават допълнителни 1000 лв., както и парите за мед.-сестрите и санитарите.

94.5% от смъртните случаи на коронавирус у нас са на неваксинирани

94.5% от смъртните случаи на коронавирус у нас са на неваксинирани

Предвижда се сформиране на мобилни екипи за ваксинация при нужда

Елена Гунчева от "Възраждане" започна дебата с "еднолична власт, която се дава на министъра на здравеопазването, без всякакви ограничения". Тя посочи, че законопроектът не е минал обществено обсъждане.

Председателят на Комисията по здравеопазване Антон Тонев й отговори, че имало становища, а сред тях съмнително еднакви 100 писма на граждани срещу законопроекта, припомняйки декларацията на ПП от днес за фалшивите новини срещу властта.

Дани Каназирева от ГЕРБ посочи, че трябва да се уточни в законодателния вакуум до приемане на проекта как ще се разпределят леглата на ковид болните при недостиг.

Кунчев: Облекчаваме мерките, но внимателно

Кунчев: Облекчаваме мерките, но внимателно

Прекратяването на извънредната епидемиологична обстановка не значи прекратяване на пандемията

Джевдет Чакъров от ДПС каза, че парламентарната им група ще се въздържи, тъй като законопроектът не е обезпечен и може да доведе до проблеми в болничните заведения. Той цитира становището на управителя на НЗОК, който ръководи сключването на договори с медицинска помощ от страна на РЗИ, които няма да отговарят на Закона за здравното осигуряване. Тези нови договорни партньори няма да са предвидени при бюджета на Касата, каза той.

Асен Балтов от ГЕРБ постави въпроса за средствата за лекарите и персонала на първа линия, които ще лишат държавните болници от пари, а работата им е в по-голям обем, макар обещанието, че средствата остават чрез увеличение на клинични пътеки, което отново ще повиши задълженията им.

Силви Кирилов от ИТН каза, че министърът на здравеопазването имал това право и преди две години, но въпросите не са поставяни, защото е било подронено доверието в системата.

Излекуваните са повече от заразените с COVID-19

Излекуваните са повече от заразените с COVID-19

14 души са починали

Красимир Вълчев акцентира върху маските в училищата и преминаването "от стратегия на колективни мерки към стратегия на лична отговорност". Той поиска отново парите за тестове да се ползват за въздухопречистватели, като те били над 60 млн. лв. по сметки и щели да стигнат за всички класни стаи, детски градини и висши училища.

Ива Митева от ИТН алармира, че законопроектът създава законови неуредици и посочи, че след отмяна на извънредната епидемична обстановка срокът може да бъде безкраен, а мерките да доведат до ограничаване на права. "Трябва да се следи границата и да се намери балансът между защитата на здравето на хората, правата им и това, което искаме да постигнем. Законът трябва да се прецизира между първо и второ гласуване и заради и правата на министъра на здравеопазването", обясни тя.

Петър Петров от "Възраждане" добави, че не е записано какво не могат да включват мерките и какви са правата на министъра на здравеопазването - нарече ги "безконтролни".

Костадин Ангелов от ГЕРБ говори също за парите за лекарите на първа линия и каза, че "това е подигравка с усилията на всички, които 2 г. се борят с ковид-19". ГЕРБ няма да подкрепи промените и ще има съществени редакции между първо и второ четене, каза той.

Антон Тонев бе категоричен, че плащанията към лекарите ще продължат с поправка в закона.

Едва 8 починали от COVID-19

Едва 8 починали от COVID-19

Излекуваните са повече от заразените

В заключение министърът на здравеопазването Асена Сербезова отговори на критиките. Средствата за първа линия са въпрос на преговори между БЛС и НЗОК, на този етап са удължени до 3 месеца след отпадане на извънредната обстановка, но има други специалисти на първа линия - от РЗИ, ЦСМП и, ако не се приемат промените, няма да се изплащат до 3 месеца, каза тя и посочи, че средствата за лекарите ще бъдат гарантирани. За РЗИ и правата им тя уточни, че и преди това са налагали мерки локално. Сербезова призова за маски, дезинфекция и метър и половина дистанция и след отпадането на епидемичната обстановка.