Над 500 деца на възраст 9-12 години от столични училища и специализирани институции за деца с увреждания ще получат полезни уроци по здравословно хранене от първокласни готвачи чрез ефекта на играта и шоу-готвенето.

Инициативата е по повод Европейския празник на здравословното хранене и готвене с деца и ще се проведе от 11.00 часа в Интер Експо Център.

Специални гости се очаква да са кметът на София и посланиците на Франция и Унгария, които ще приготвят заедно с децата таратор.

От тази година започва европейската програма "Училищен плод", която включва предоставяне на безплатни плодове в училищата на деца от 6 до 10 годишна възраст.

Като съпътстваща мярка ще бъдат включени и обучителни модули по здравословно хранене, каза ст. н.с. д-р Веселка Дулева от Националния център за опазване на общественото здраве.

Неотдавнашно проучване на Евробарометър в Европейския съюз показва, че около 22 млн. деца са с наднормено тегло, като 5 млн. от тях са със затлъстяване.

Данните за България от проучване на НЦООЗ през 2008г. сочат, че 30.6 процента от децата в първи клас са с наднормено тегло, 17 процента от тях - със свръхтегло, а 15.6 процента - със затлъстяване.