Отпада изискването посетителите в обекти с обществено значение да представят "зелен сертификат".

Това се случва от утре, 10 март.

Това е втората стъпка в плана за деескалация на противоепидемичните мерки предвид положителната тенденция за спад на заболеваемостта в страната.

Зеленият сертификат обаче остава задължителен за персонала на всички обекти с обществено значение.

Предвижда се след 20 март той да отпадне и за работещите в обектите с обществено значение при запазване на благоприятната тенденция в развитието на епидемичната обстановка в страната.

Зеленият сертификат пада на 3 стъпки

Зеленият сертификат пада на 3 стъпки

Първата стъпка я правим на 24 февруари

От утре отпада и ограничението за брой деца в група при провеждане на присъствени групови занятия в езикови центрове, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи.

Освен това от утре от списъка на държавите по цветови зони отпада "тъмночервената" зона.

Лицата от "тъмночервената" зона се допускаха у нас при представяне на цифров COVID сертификат за ваксинация, за преболедуване или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване.

Изискванията за лицата, пристигащи от "зелена", "оранжева" и "червена" зона, остават непроменени. Пристигащите се допускат при представяне на валиден документ за ваксинация, преболедуване или изследване.

Без зелен сертификат от 1 март в сградата на МОН

Без зелен сертификат от 1 март в сградата на МОН

В общите части служителите трябва да носят защитна маска