Народното събрание избра за член на КЕВР Владко Владимиров. Той е специалист в областта на енергетиката. В тази сфера обаче трябваше да се изберат двама нови члена на регулатора. Затова се наложи и повторно гласуване между кандидатите, събрали най-много гласове, но не и достатъчно гласове "за", за да бъдат избрани. Това бяха Кремен Георгиев и Георги Добрев. И вторият път обаче те не събраха нужната подкрепа. Така сектор Енергетика се оказа без втори избран член за КЕВР.

В сектор ВиК имаше един единствен кандидат - Димитър Кочков, който събра подкрепата на депутатите.

В отдел Икономика избран бе Георги Добрев. За водоснабдяване в КЕВР бе номиниран Любомир Денчев, но и той не събра подкрепа.

Припомняме, мандатът на настоящите членове на регулатора изтече още през пролетта, но заради въведеното извънредно положение изборът бе отложен.

Пред пролетта прелетяха и искри между КЕВР и премиера Бойко Борисов във връзка с очаквано увеличение на цената на парното.

Припомняме, навръх 3 март бе обявено, че от "Газпром" намаляват цената на газта с над 40%.

Новият договор с "Газпром" дойде след антимонополното решение на ЕК и двустранни преговори. Новата ценова формула ще се прилага ретроактивно, считано от 5 август 2019 г.

По тази причина "Булгаргаз" съобщи, че ще възстанови на клиентите си пари със стара дата.

Заради поевтиняването на газа, от КЕВР съобщиха, че се очаква от 1 април парното да поевтинее средно с 20% за страната.