„Студентски град не е това, което трябва да бъде". Това заяви президентът Георги Първанов след срещата му с представители на държавните, университетските, студентските и общинските структури и институции по въпроса за бъдещото развитие на „Студентски град" в София.

Той заяви, че се е уговорил с всички участници в днешната среща да бъдат направени проверки на досега извършените реституции на територията на градчето с оглед на това дали има нарушения.

„Обществото не бива да страда от амнезия. Обществото трябва да знае имената на виновните не само за този инцидент (убийството на студента по фармация Стоян Балтов - Бел. ред.), а и за състоянието на обществото", обясни още президентът.

Според него полицейското присъствие на територията на „Студентски град" трябва да бъде засилено и за да бъдат респектирани външните лица, занимаващи се с несвойствена дейност, които посещават градчето, тъй като към момента там има близо 150 заведения и казина.

Първанов пое ангажимента да настоява всички бъдещи действия и промени, касаещи развитието на „Студентски град", да се осъществят по най-бързия и ефективен начин.

Той припомни, че преди 6 години самият той е внесъл закон, с който се регламентира статута на „Студентски град", имуществените отношения и правата и задълженията на всички живущи в него.

В ръцете на законодателите е да решат дали ще направят това със специален закон или с друг нормативен акт, допълни още президентът. Той акцентира и върху проблема с огромния брой частни имоти и терени в „Студентски град".