Категорично се справихме с европредседателството и то доста успешно. Това не е моята оценка, а оценката на нашите партньори.

Това заяви министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова в ефира на Нова тв.

Борисов: Направихме добро председателство, Австрия ще надгражда

Борисов: Направихме добро председателство, Австрия ще надгражда

България даде силен старт по дебата за бюджет 2020, смята премиерът

"Бяхме много динамични, много гъвкави", заяви още Павлова.

Тя коментира, че българското председателство на Съвета на ЕС се е сблъскало с тежки предизвикателства - мигрантската криза и търговската политика на американския президент Доналд Тръмп.

"Много точно бяхме напипали пулса на проблемите и темите, по които трябва да работим", заяви още Павлова. "Не можете да си представите какъв огромен обем работа сме свършили", добави тя.

Постиженията на българското председателство: винаги споделят мъдростта на ЕК

Постиженията на българското председателство: винаги споделят мъдростта на ЕК

Работихме заедно като братя, коментира още Жан-Клод Юнкер

По темата за мигрантите България е предложила засилване на външните граници, спиране и проверка на тези, които влизат още на външната граница, икономическите мигранти да бъдат връщани, а за реално търсещите убежище да се търси възможност за настаняване в Европа.

"И камък не остана необърнат по тази тема", заяви Павлова.

Повечето българи се чувстват информирани за председателството

Повечето българи се чувстват информирани за председателството

Ако има бомба с цъкащ механизъм, това е въпросът - е ли сме равноправни европейски граждани или не, предупредиха от "Алфа Рисърч"

По думите й системата за управление на миграционните потоци в Европа се базира върху 6 законодателни акта, а България е успяла да предоговори 4 от тях.

Павлова обясни, че вече има пълно съгласие за граничния контрол. Освен това има съгласие за реформа на Фронтекс. Одобрен е и вторият транш за средствата за Турция.

"Досега ни гледаха с недоверие, подценяваха ни, не ни познаваха. Вече ни имат доверие, гледат на нас с различен поглед, вече сме играч на политическата сцена", заяви Павлова.

Министърът изтъкна, че от председателството е имало и ползи за икономиката.

"Вместо от 20 000 беше посетена от 36 000. Тези хора ще се върнат и като туристи, и като инвеститори", смята Павлова. "Страната ни се движи в правилната посока с много добро темпо и нагоре".

Относно председателството на Австрия, Лиляна Павлова заяви, че тя си е избрала и трите български приоритета - сигурност и миграция, Западните Балкани, дигитална Европа.

"Имаме пълна приемственост", допълни Павлова.

Междувременно премиерът Бойко Борисов пристигна в Австрия, където символично ще предаде председателството на Съвета на Европейския съюз на австрийския канцлер Себастиан Курц.

Преди събитието българският премиер ще проведе работна среща с канцлера Курц и председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

В състава на официалната делегация в Австрия е и министърът на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 Лиляна Павлова.