Перник отново остана без вода заради ново трасе на водопровод. Водата беше спряна тази сутрин и ще бъде пусната след приключване на монтажните дейности, съобщи Нова телевизия.

Припомняме, че Перник беше на воден режим близо 7 месеца, след като нивото на язовир "Студена" стигна до критичен минимум.

Режимът беше въведен ноември миналата година и беше съпроводен с граждански протести, арест на бившия екоминистър Нено Димов и изграждане на нов тръбопровод от Мало Бучино до Перник, който докара софийска вода до града.

Припомняме, че на 16 юни бяха направени и последните тестове на новия водопровод.

Отменят водния режим в Перник

Отменят водния режим в Перник

Обемът на язовир "Студена" вече нахвърля 20 милиона кубични метра

От миналата година област Перник е в криза, след като бедствено положение бе обявено на 21 декември, след като воден режим бе обявен в цяла Пернишка област на 18 ноември.

Решението за изграждането на водопровода, за да се вземе вода от "Белмекен" и да се доведе до Перник, беше взето от Министерския съвет като единственото възможно, което да подпомогне Перник и кризата с обема на язовир "Студена". То беше прието и с гласуване от Столичния общински съвет, с което се даде разрешение за включване към ВиК мрежата на София.