Не смятам, че коронавирусът се е "ожесточил" през топлото време. Напротив, топлото време все пак би трябвало да е намалило разпространението му, но от другата страна на везните са нашето поведение. Това каза проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести в ефира на БНР.

На Балканите положението е тежко, ако при нас са над 11 000 случая, в Румъния са четири пъти повече, в Сърбия може би два пъти. Много случаи има в Косово, Черна гора, Албания, това е световна тенденция, коментира Христова.

Ново покачване през есента и зимата е неминуемо, отбеляза тя.

265 нови случая на коронавирус, шестима починаха

265 нови случая на коронавирус, шестима починаха

Направени са 6639 теста...

Броят на случаите, които се обявяват (на всекидневна база), това са новозаразени - това не е брой положителни тестове от общият направен брой тестове. На един пациент може да се направят няколко теста. Може един пациент предварително да се знае, че е положителен и да си прави втори тест, добави зам-директорката.

Според нея няма как да се надписва броят на заразените, но е възможно те да са много повече заради безсимптомните случаи. Броят на заразените се увеличи многократно през последните седмици и това е глобален проблем, отчита тя.

В заключение Христова уточни, че е важно да се спазва елементарните противоепидемични мерки.

По-рано денс Доц. Чорбанов също даде своята оценка, във връзка с разпространението на коронавирус. Той е на мнение, че не може да се каже, че се е увеличил процентът на заразените млади хора, но в една по-малка страна като нашата може да се забележи такава тенденция, тя обаче в никакъв случай няма да бъде глобална, обясни Чорбанов.

Ние крепим един и същ процент и не мога да се съглася, че имаме по-висока заболеваемост на заразените от коронавирус, категоричен бе той.