Самото действие ни казва, че след като сами не смогваме, очевидно имаме нужда от помощ отвън.

Така коментира пред БНТ Елена Поптодорова, вицепрезидент на Асоциацията на Атлантическия договор, обявлението на американския посланик Херо Мустафа, че до дни Съединените щати ще забранят на българин да влиза в страната заради корупция. Санкционираният е официално длъжностно лице.

България на 74-то място по индекс на корупция, най-зле сме в ЕС

България на 74-то място по индекс на корупция, най-зле сме в ЕС

Свободата на медиите и дефиците в изборния процес - проблемни области у нас

"Посланик Мустафа ни каза, че подписаните споразумения между Тръмп и Борисов на 25 ноември се изпълняват", отбеляза Поптодорова.

На България й трябва една по-прагматична помощ отвън и тя се изразява в това първо действие в посока на разкриване на корумпирани, овластени лица, смята тя.

Очевидно е, че говорим за епидемиологично състояние на държавата и след като сами не можем да изчистим тези Авгиеви обори, това трябва да стане в рамките на един дълъг процес, който сега започва, продължи бившият ни посланик в САЩ.

По думите й Вашингтон не е просто партньор на страната ни, а съюзник.

Тогава, когато бъдат засегнати американски интереси, това вече престава да бъде само чужд интерес. За щастие интересите на България и Съединените щати в областта на върховенството на закона, в областта на правата на човека, на такива криминални деяния като пране на пари, всякакъв вид трафици, тук интересите не просто са близки, те са идентични, те съвпадат, коментира още тя.