До 50% от глобите, събирани от нарушители на пътя, да бъдат отделяни в извънбюджетна сметка.

Това предвиждат внесените в деловодството на парламента предложения за промени в Закона за движението по пътищата.

Предвидено е тези пари да отиват за изграждането на система за видеонаблюдение по пътищата.

Транспортната комисия пък предлага служителите, които санкционират нарушителите на движението да получават допълнително до 35% от фонд „Работна заплата", каза депутатът от НДСВ Олимпи Кътев, цитиран от БНР.

Олипми Кътев обясни, че следващата стъпка след стимулирането на добросъвестните служители на КАТ ще е да се въведе по-строг контрол и мерки да се преустанови практиката на рушвети по пътищата.

Мерките обаче трябва да се набележат от вътрешното министерство, каза още Кътев и посочи как предлага да се следи кой е склонен да вземе рушвет на пътя.

„Например нарочно да мине млада хубава девойка с хубава кола, превишава скоростта с 50км. и предлага на съответния митничар съответната сума с белязаните пари и ако той се хване, си отива. Всички се сещаме и знаем как можем да го направим," обясни депутатът от НДСВ.

Друго предложение, за да се подобри организацията на движението по пътищата е внедряването на видеонаблюдение.

Според Олимпи Кътев това ще струва 100 млн. на държавата и може да обхване всички пътища в рамките на 4-5 години.

„По пътищата в Европа не виждате по храстите и по завоите пътни полицаи. Там си имат камерите, получават си по определения ред фишчето вкъщи, плащат си глобата. Там вече европейците масово не превишават скоростта. И нас това ни чака," убеден е Кътев.

21 млн. лв. са събрани миналата година от глоби по пътищата, а за тази се очаква да се съберат 50 млн. лв.