Прекратена е спасителната операция и масираното издирване с катери и кораби на оцелели моряци от потъналия в събота кораб "Толстой".

Това съобщи капитан Живко Петров от морската администрация Бургас.

Запазва се рутинното наблюдение от служители на Гранична полиция на брега.
Към намиращите се в региона кораби ще се излъчва постоянно съобщение да преминават с повишено внимание и да докладват, ако забележат нещо необичайно, информира капитан Петров.  

До момента няма резултат от търсенето на моряците от потъналия м/к „Толстой". Операцията по издирването в днешния ден се извършва по брега от екипи на Гранична полиция и Гражданска защита.

Обследван е района от нос Емине до южната ни граница, съобщават от Министерството на транспорта.

Все още в неизвестност остават осем моряци от „Толстой" - седем украинци и един руснак.

Междувременно от пресцентъра на Министерството на отбраната съобщиха, че в периода 27-29 септември 2008 г. Военноморските сили на Република България са участвали в най-мащабната операция в Черно море по търсенето и спасяването на екипажа на потъналия моторен кораб „Толстой".

В нея се включиха един вертолет, фрегатата „Смели", три ракетни катера, един базов миночистач, един десантен кораб, един хидрографен кораб и моторен катер.

В продължение на три денонощия над 300 военнослужещи работиха в открито море, при лоши хидро-метеорологични условия.

Общото ръководство на силите от Военноморските сили, участващи в операцията по търсене и спасяване, се осъществяваше от Командващия ВМС - вицеадмирал Минко Кавалджиев, а непосредственото - от заместник-началника на Щаба на ВМС по подготовката капитан I ранг Георги Фиданов, допълват от МО.

Припомняме, бяха спасени двама моряци. Това са матросите на кораба „Толстой" Денис Ахрамеев и Андрей Криженовски. До качването им на борда на белгийската яхта двамата се намираха на спасителен плот.