Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за разследване на международна организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови измами. Нанесените щети на пострадалите са в размер над 2 млн. евро, информират от Специализираната прокуратура. Извършват се претърсвания и изземвания офиси на колцентрове и счетоводни дружества в София и в Бургас. Иззети са множество счетоводни документи, печати, мобилни апарати, компютърни конфигурации и електронни устройства. Разпитват се над 60 лица в качеството на свидетели.

Дейността на престъпната група се състои в мотивиране на граждани на Европейския съюз да преведат парични средства на различни търговски дружества, като се въвеждат в заблуждение, че парите им ще се използват за търговия с финансови инструменти като форекс, акции, бинарни опции, криптовалути и др., от които ще спечелят. Реално парите на пострадалите не се използват за търговия с финансови инструменти. След това членовете на престъпната организация извършват множество финансови операции с придобитите чрез измама парични средства, с цел прикриване на произхода им и последващо облагодетелстване. Престъпната група е използвала множество интернет платформи за търговия с финансови инструменти, сред които и GlobalMarkets.

Германия проследи група за финансови измами до колцентрове в София, Варна и Мездра

Германия проследи група за финансови измами до колцентрове в София, Варна и Мездра

У нас са задържани петима души, сред които и ръководителят на групата

Действията по разследването продължават. Те се осъществяват от международен екип с участието на Германия, Сърбия и Гърция под ръководството на Специализираната прокуратура. От вчера се извършват съвместни действия по разследването на територията на четирите държави с кодово наименование "Сарафи". У нас по разследването работят 12 следователи от Специализираната прокуратура, служители на полицията, на ДАНС и на Европол.

Специализираната прокуратура припомня, че на сайта на Комисията за финансов надзор в секция "Регистри и справки", подсекция "Електронен регистър и картотека", може да се провери дали дадено търговско дружество е лицензиран инвестиционен посредник.