С плакати "Не ни отнемайте единствения терен за спорт" и скандирания "Оставка" протестиращи жители на Синеморец посрещнаха кмета Лапчев и 13-те общински съветници. С мотив технически нередности кметът на Царево Георги Лапчев оттегли скандалната докладна записка, която предвиждаше промяна в статута на 10 дка терен за спорт в урегулиран имот за жилищно строителство в курортното селище Синеморец.

Тази докладна трябваше да се разгледа от Общинския съвет в Царево днес. Градоначалникът определи протеста като политически и каза, че още вчера е оттеглил докладната за промяна на статута на терена, който се намира в самото село. Предвиден е за жилищно застрояване, като там трябва да бъдат построени 14 триетажни къщи.

Теренът от около 10 декара е публична общинска собственост и е отреден за спортна дейност.

32 били терените, предвидени за застрояване в местността "Поляните" в Синеморец

32 били терените, предвидени за застрояване в местността "Поляните" в Синеморец

Природозащитници отново излязоха на протест

По-рано Борислав Борисов от Фейсбук групата "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг" обясни:

"Теренът е пред него има само земеделски земи и има уникална гледка към морето. Не е точно на първа линия, но има уникална гледка към морето и скандалното е, че това е единственият имот, който е общинска собственост, предназначен за спортни дейности в селото. И Общината стига дотам, че да го разпарчедиса на 14 нови имота и след това на всички е ясно вече какво следва".

Организирана е и подписка в Синеморец против преобразуването на терена.

Докладната за промяна на статута на терена е подготвена преди 6 месеца, но не е подписана от кмета Георги Лапчев, тъй като предстои да бъде съгласувана с още една държавна институция.