Животновъди и земеделци обявиха, че настояват за промени в Закона за животновъдството, в които ясно и точно да бъдат дефинирани участниците в работните органи на Министерството на земеделието.

На пресконференция в БТА те настояха и за стабилна държавна политика, загрижена за бранша и неговото добруване.

Животновъди подкрепят ветеринари и полиция за чумата

Животновъди подкрепят ветеринари и полиция за чумата

Настояват Борисов да върне на работа Георги Праматаров

Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), посочи, че още от самото начало протестите са организирани от настроенията в бранша и хилядите козевъди, овцевъди и коневъди. Това е третият протест в рамките на година и половина, припомни той.

Караколев обясни, че основното в политиката на животновъдите е, че се вслушват в членовете на всичките си области и само за година срещите са били около 60.

Той изрази съжаление, че браншът на животновъдите е разделен. Караколев призова земеделският министър Румен Порожанов да обяви колко човека, колко организации и кои участват в Националния консултативен съвет.

Изплатиха над милион помощи de minimis на засегнатите от чумата животновъди

Изплатиха над милион помощи de minimis на засегнатите от чумата животновъди

Това прави по 55 лв. на овца или коза

Според изпълнителния директор на НОКА Иван Станков асоциацията има подкрепата на своите членове за действията си. По думите му основният повод за протестите на фермерите е факта, че години наред няма българска аграрна политика, стратегия и определени държавни приоритети. Станков изрази съжаление, че овцевъдът е превърнат в юрист, компютърен специалист. Шефът на Асоциацията призова за коренна промяна, защото кривата на развитието на овцевъдството и животновъдството продължава да пада надолу.

Станков настоя да се направи сериозен анализ на целия преходен период, да се вкарат селекционни и технологични елементи, да се поработи върху социалните проблеми на животновъдите, ако иска държавата да има овце и кози.