Неуспял-успешен преврат. Така определи неуспешния опит за пуч в Турция бившият шеф на разузнаването генерал Кирчо Киров в ефира на bTV.

Не успял във военната част, в първоначалните му намерения най-вероятно заради изтичане на информация поради наложилото се прибързване на действията на потенциалните и реалните превратаджии. Но успешен във втората му част – последствията след овладяването на обстановката, каза той.

Киров подчерта, че е трудно да се каже кой стои зад него, но не споделя оценката, че е замесен Фетхуллах Гюлен, тъй като има и други движещи сили.

Не мисля също, че Ердоган го е самоорганизирал, добави той.

Според Кирчо Киров няма пряка и конкретна заплаха за България, но съществува риск от гледна точка на динамизирането на процеса на реислямизация на Турция.

Съществува риск от последователно прилагане на доктрината за стратегическа дълбочина, оказване на влияние на Турция върху страната ни, България попада в зоната на нейните стратегически интереси, предупреди той.

Бившият шеф на разузнаването каза още, че Европа е реагирала двузначно, като подкрепи Ердоган и законно избраното управление, но на втори прочит Европа трябва да се притеснява. Ердоган, по думите му, излиза по-силен, което ще му позволи да диктува правилата по сделката с Европа за мигрантите.

По отношение на искането на турския президент да се върне смъртното наказание, Киров изтъкна, че Реджеп Ердоган поема крачка назад в преориентацията си към Европа, но с оглед на някаква друга стратегическа преориентация.

Те си го харесват, както и в Сирия, и в други държави. Диктаторът се харесва, каза от своя страна преводачът Мажд Алгафари по отношение на Ердоган. Според Алгафари, ако турците не бяха излезли по улиците по време на опита за преврат, турският лидер нямаше да бъде на поста си.

Това е един успешен преврат. Ердоган си затвърди властта до последно, нямаше как да стане без преврат, убеден е Алгафари, допълвайки, че всичко това се случва в един важен период. Според него САЩ са в предизборна кампания и американският президент, няколко месеца преди да напусне Белия дом, няма да предприеме нещо сериозно, което да доведе до промяна в политиката.

Мажд Алгафари намекна, че има опасност от вълна от турци към България заради предприетата от правителството на страната чистка, правейки аналогия с вряща тенджера, от която всичко излиза навън – накъде, към България.

По отношение на заловените без документи 160 мигранти в България през последните дни, Алгафари каза, че всеки от тях е плащал по 5 хиляди евро, за да бъде прекаран.

Преди Киров и Алгафари да коментират ситуацията в Турция в репортаж на телевизията български изселници в съседката ни заявиха, че отговорното поведение на Ердоган да призове хората да излязат на улицата е довело да краха на пуча.

Трябва да сме радостни, че имаме такъв президент, те са приятели с Борисов, бъдещето е с България и Турция, съседи сме, очаквани хубаво бъдеще, каза един от изселниците.