Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват своето възмущение и не приемат упреците на КТ "Подкрепа", че секторът "лъже правителството" .

В сутрешния блок на БНТ госпожа Ваня Григорова от КТ "Подкрепа" си позволи да обяви, че "с намаляването на ДДС за ресторантьорството, правителството възнагради един сектор, който очевидно лъже правителството".

Такива гръмки обвинения са неприемливи за нас и бихме препоръчали на госпожа Григорова да се съсредоточи върху "сивите" сектори, в които работи представляваната от нея организация, заявяват те.

Нека напомним, че единственият сектор в България, в който минималната работна заплата бе увеличена по време на кризата, е нашият - от 610 на 800 лв. За последните две години синдикатите успяха да вдигнат минималната работна заплата с 80 лв., а ние в най - тежкия период я вдигнахме със 190 лв.

Ресторантьори искат 9% ДДС и за доставките на храна

Ресторантьори искат 9% ДДС и за доставките на храна

Зведенията са загубили

За пореден път подчертаваме, че намаляването на ДДС е в подкрепа на бизнеса и то спаси от фалит почти половината от бранша ни. Директна подкрепа за персонала ни пък е мярката 60/40, която за нашия сектор е дори 80/20. Посочват още те в позицията си.

Припомняме, че на 12 май премиерът Бойко Борисов направи отстъпка пред хотелиерите и ресторантьорите - ДДС става 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.

Преди това ГЕРБ и Обединените патриоти подписаха Закона за ДДС, с което ставката се намалява на 9% за хотели, ресторанти и книги. Намаленото ДДС ще важи до края на следващата година.

Бюджетната комисия също прие на първо четене по-ниското ДДС са хотели и ресторанти. Знаково на заседанието обаче не присъства нито финансовия министър Владислав Горанов, нито председателя на комисията Менда Стоянова от ГЕРБ.

Финансовото министерство излезе с позиция, че е твърдо против нямаляването на ДДС за стоки и услуги.