В следващите две години няма да има никакво напрежение за вода за цялото Черноморие. Това увери министърът на околната среда и водите Емил Димитров в Бургас.

Вчера е била направена проверка на готовността на язовирите за провеждане на висока вълна, а днес при пълен язовир са били изпробвани облекчителните съоръжения, главен изпускател и преливник на яз. "Камчия", става ясно от прессъобщението на МОСВ.

Министърът увери, че всичко е изправно и функционира правилно. Язовир "Камчия" е пълен и водата се изпуска през преливника по река Луда Камчия към язовир "Георги Трайков" (яз. "Цонево"). Той обясни, че с водата от яз. "Камчия" ще се увеличи обемът на язовир "Георги Трайков", така че да може тя да използва за промишлеността на Девня.

Има достатъчно вода в язовирите за 2021 г., уверява Ревизоро

Има достатъчно вода в язовирите за 2021 г., уверява Ревизоро

Обемът им е достатъчен да осигури потреблението

Димитров направи обход и на реките в района, за да инспектира проводимостта на коритата и готовността на речните легла да поемат очаквания приток. Проверена беше и деривация "Китка", която разделя водата за Бургас и Варна.

Заедно с изпълнителния директор на ВиК-Бургас инж. Ганчо Тенев министърът посети също язовирите "Ахелой" и "Порой". Двамата провериха ремонта на водовземните кули. На яз. "Порой" се извършва голям ремонт на стената, която беше компрометирана в годините.

Искаме с години напред гражданите на Бургас да имат добър резервоар, в който общо от двата язовира да имат необходимото количество вода, което употребява Бургас за една година освен от яз. "Камчия", извън яз. "Ясна поляна", заяви Ревозоро и допълни, че трябва да се създаде възможност Бургас да използва вода от няколко язовира и да я резервира за дълъг период, защото до този момент градът е нямал такива резервоари, освен тези над града, които са съвсем малки.

По негови думи всичко върви по дадените графици.

65% по-пълни язовири от миналата година, доволен Ревизоро

65% по-пълни язовири от миналата година, доволен Ревизоро

Той подчерта, че няма опасност от водна криза в страната

"Когато нямаше вода, бяхме притеснени, че ще има вода само до юли-август и искахме да използваме тези два язовира, за да има вода до края на годината. В момента имаме вода повече отколкото трябва, яз. "Камчия" е пълен и прелива", изрази задоволство екоминистърът.

Той подчерта, че не искал въпросът с язовирите да се използва за политически цели по никакъв начин. Димитров припомни, че не участва в изборите и не е в листи, защото е поел ангажимент се грижи за язовирите.

Той предупреди, че трябва да се внимава още поне месец, защото в планините има много сняг и той трябва да премине през язовирите, без да създаде проблеми по реките.

По негови данни язовирите са с 65% по-пълни от преди. Той изтъкна, че са намалени всички загуби на вода и са спрени няколко ВЕЦ-а.