Виждам риск не в коронавируса, а в хаоса в образованието. Това каза д-р Стойчо Кацаров, председател на Управителния съвет на Център защита правата в здравеопазването в ефира на БНР.

Според Кацаров е проблем как се процедира, когато се открият носители на коронавируса от учители или ученици. Начинът, по който се организира поставянето под карантина в дадено училище, в един момент няма да се знае кой клас до къде е стигнал, защото един клас може да излезе под карантина няколко пъти, - обясни той.

По думите учениците биха имали една изгубена година ако те се поставят така безразборно под карантина само защото са били контактни.

COVID-19: МЗ с полезни съвети за децата в яслите, градините и училищата

COVID-19: МЗ с полезни съвети за децата в яслите, градините и училищата

Мога ли да ходя на работа, в случай, че детето ми е под карантина?

Не е било редно ръководството на 107 ОУ "Хан Крум" сами да си заплащат тестовете за коронавирус, коментира още д-р Кацаров.

Това е работа на държавата. Възприетият процес е грешен по мое мнение. И това очаквам да го разберат скоро и от образователното и здравното министерство, заяви той.

Аз виждам два варианта - да преминат изцяло на онлайн обучението, докато се намери ваксина, другият е да третираме този коронавирус като грипа - който е болен, се лекува, а останалите си продължават да учат, без да бъдат карантинирани.

Доказано е, че инфекцията протича по-леко при децата. Да, децата се връщат при по-възрастните си близки, но ние не можем да спрем разпространението на коронавируса, тъй като това е въздушно капкова инфекция. Единственото е да се забави разпространението, но това има смисъл, ако се цели да не се натовари здравната система - случаят у нас не такъв.

Лекари не очакват пореден пик на заразата заради старта на учебната година

Лекари не очакват пореден пик на заразата заради старта на учебната година

"Да успокоим топката. Моля ви без паника"

А мерки за ограничаване се прилагат, ако имаме по 2000 - 3500 заразени седмично, а ние в момента сме три пъти по-малко", посочи още д-р Стойчо Кацаров.

Вчера д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз (БЛС) също изрази по темата. Той коментира, че не би трябвало училищата да бъдат затворени.

Той заяви, че не очаква пик или поредна вълна на заразата. Да успокоим топката, призова доктор Николай Брънзалов. Моля ви, без паника, призова той.