Роднини на осъдените на смърт български медици отказаха да се срещнат с премиера Сергей Станишев.

Роднините са в Брюксел, за да потърсят медийна подкрепа за съдбата на своите роднини, а премиерът Сергей Станишев участва в Срещата на върха на ЕС, съобщава БНТ.
На специална пресконференция роднините казаха, че са обидени и че премиерът използва участието си в Европейския форум, за да се срещне между другото с тях.

Мариан Георгиев, син на Кристияна Вълчева и на доктор Здравко Георгиев каза, че не вижда никакви основания да се среща в премиера на хиляди километри от родината, при положение, че никога не са били канени от властимащите и не е имало среща в България.

"Осем години бяха груби с нас и ние един път ще сме груби с тях", така мотивираха избора си роднините на българските медици.

Роднините на осъдените на смърт потърсиха и намериха огромно внимание от влиятелни европейски медии. Интервюирани непрекъснато, те за пореден изразиха надеждата си в европейските институции.

Роднините призоваха и либийския съд да вземе справедливо решение, с което да освободи българските сестри и Ашраф. В Брюксел присъстват и бащата на Ашраф и неговата сестра.
Роднините се надяват утре и на среща с германския канцлер Меркел, на която да предадат хиляди подписи от цял свят за свобода на медиците.