Румен Христов е преизбран за председател на СДС на 25-тата Национална конференция на политическата формация. Това става ясмо от публикация в сайта на Съюза на демократичните сили.

Решението той да остане начело на СДС е взето с 497 гласа "за" и 1 "въздържал се".

Припомняме, че от края на миналата година в Съюза на демократичните сили възникнаха вътрешни борби между ръководство и опозиция, като бяха изключени членове на Националния съвет и ръководители на областни и общински структури на партията.

Продължават смутовете в СДС

Продължават смутовете в СДС

Отстранен е председателят на Контролния съвет на партията Златослав Златанов

На партийната конференция е представена и следната политическа декларация:

Съюзът на демократичните сили, като най-старата дясна, демократична и антикомунистическа партия в България, участвала най-активно в осъществяването на прехода от тоталитаризъм към демокрация, от планова към пазарна икономика, от изолацията на "Желязната завеса" към свобода и членство в НАТО и ЕС, осъжда войната срещу Украйна, предизвикана от имперските амбиции на Кремълската върхушка, олицетворени от Путин. Три десетилетия след края на "Студената война" и събарянето на Берлинската стена, сме изправени пред безпрецедентно потъпкване на идеите и принципите на свободния свят. Путин извършва престъпление срещу Украйна и нейния народ. Там живеят и стотици хиляди етнически българи, наши братя и сестри, които също са жертва на агресията, заедно с целия украински народ!

В 21-ви век отново умират невинни хора заради нестихващи мегаломански апетити за власт и заграбване на чужди територии. Това е война не само срещу Украйна, а хвърлена ръкавица в лицето на мира, като висш идеал на цялото човечество.

Съюзът на демократичните сили призовава цялата демократична общественост в България да се обединим и да забравим дребните си, на фона на войната, неразбирателства, за да дадем мощен отпор на всякакви хибридни опити за оправдаване на нападението над Украйна! Активирането на спящите клетки на "петата колона" у нас е в разгара си. Агресивните опити да се оправдае нападението над Украйна спекулират с традиционно добрите чувства на българите към руския народ. Но знак за равенство между народа на Русия и кремълския сатрап Путин не може да има. На никаква цена не бива да се допуска разколебаване в принадлежността на България към свободния европейски свят и неговите ценности. Всеки такъв целенасочен опит трябва да се третира като национално предателство! Нека не бъдем слабото звено на НАТО и ЕС, а да подкрепим твърдо, като страна-членка на двете организации, всички санкции, наложени на Путин и неговите васални олигарси! Да подкрепим и тези руснаци, които не искат война, но страдат и понасят последствията и санкциите!

Съюзът на демократичните сили призовава българското правителство незабавно да обезпечи присъствието на необходимите многонационални сили на НАТО, които да гарантират допълнително сигурността на България и стабилността на Югоизточния фланг.

Да ускори процедурите и действията за оказване на хуманитарна помощ на бежанците от Украйна, за да получат нужната подкрепа и сигурност при нас.

Народни представители от ГЕРБ-СДС вече внесоха два законопроекта, които ще допринесат за решаване на проблемите: За изменение и допълнение на закона за убежището и бежанците и за Доброволчеството.

Румен Христов зове коалицията да се събуди от еуфорията си от властта

Румен Христов зове коалицията да се събуди от еуфорията си от властта

Христов на вижда потенциал и воля правителството да се справи с кризата

В идеологически план

След влизането на България в НАТО и ЕС, политическото място на СДС и целта на СДС е да заеме консервативното дясно политическо пространство и да даде отпор на левите и либерални процеси в България.

Националната идеология на СДС за Република България е дясно консервативно управление, което да осъществи заявената на 24-та теоретична конференция нова кауза на партията - европейски граждани с европейски доходи.

На местно ниво, при самостоятелността за решаване на моделите за провеждане на местни избори, трябва реално да се отчита и реализацията на националните политически цели на формата ЕНП, с цел националното дясно да бъде укрепено и чрез успешно представяне на местните избори.

Ще пратят ли вътрешните боричкания СДС в библиотеката?

Ще пратят ли вътрешните боричкания СДС в библиотеката?

Изключени членове на СДС обжалват, подозират служебна победа на Румен Христов

Във вътрешнополитически план

Съюзът на демократичните сили продължава да отстоява идеите си, с които получи доверие и стана парламентарно представена партия на трите избора през изминалата година:

Не на рецидивите от комунистическото минало, като политически похвати, и лицата, които ги олицетворяват!

Не на опитите за поставяне под съмнение на геополитическата ориентация на страната!

СДС заявява категорично, че мястото на съвременна България е само и единствено в семейството на цивилизованите, демократични нации и държави.

Не на прибързаното приемане на Република Северна Македония в ЕС за сметка на българския национален интерес и паметта на нашите предци, дали живота си за обединение на Отечеството!

Не на Истанбулската конвенция и гей-браковете!

За европейско бъдеще и европейски доходи и пенсии!

За по-ниски данъци и по-висок икономически растеж!

За по-силна държава в обществения сектор, и по-малка намеса на държавата в частния сектор!

За стабилно управление!

Съюзът на демократичните сили изразява своята загриженост, че правителството на "Промяната" не води България към икономически просперитет и защита на националните интереси.

Свидетели сме на галопираща инфлация, безпрецедентно поскъпване на електроенергията, горивата, храните и услугите. Този процес започна преди войната в Украйна и управляващите не могат да се оправдават с нея. Правителството дължи на обществото информация с какви запаси от горива, основни хранителни продукти и медикаменти разполагаме и ако те са недостатъчни, какви мерки ще се предприемат за обезпечаване на най-необходимите стоки за българските граждани в условията на непредвидима криза.

Опасяваме се, че проведените срещи и разговори от страна на премиера Петков с Република Северна Македония, не са благоприятни за българския национален интерес.

Притеснени сме от връщането на практики от комунизма, заглушаването на инакомислието и на свободата на изразяване. Стигна се дори до арест на малолетни заради протест срещу войната в Украйна.

Наблюдаваме с притеснение разнопосочните политически сигнали и некоординираните управленски действия на Четворната коалиция. Зад тях прозират дълбоки вътрешни противоречия и безпринципни договорки. В настоящата геополитическа и икономическа ситуация това повишава изключително много рисковете пред България.

Съюзът на демократичните сили, като отчита изключително сложната международна и вътрешнополитическа обстановка и задълбочаващата се икономическа и ценова криза, отправя призив за взаимодействие към всички политически сили в България - нека да поставим националния интерес пред партийния! Времето е трудно и изисква държавническа мъдрост, а не домогване до политически дивиденти. Войната трябва да ни отрезви и обедини, а не да ни разделя по оста За Европа и За Путин! Такова разделение в една демократична държава е немислимо. Евроатлантическата ни принадлежност е нашата защита и сигурност.

Мястото на България е в свободния свят!