Присъдата ми е поръчката, това е пълен абсурд. Това каза бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров в ефира на bTV. Според него главният прокурор е продиктувал присъдата му на съдията, който e кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура.

Докато съдът не се произнесе окончателно, както прокуратурата може да си твърди нещо си, така и аз мога да защитавам своите позиции, заяви той. Осъден съм като министър, че не съм упражнил контрол върху едно дружество и не съм му събрал наемите, това не е вярно, добави Овчаров.

Обвинителният акт е тезата на прокуратурата, тезата на защитата - присъдата е поръчкова и абсурдна, защото държавата упражнява своите функции като собственик на капитала на акционерни дружества. По правилата на търговския закон тя играе ролята на общо събрание, то никъде няма управленски функции, приема годишния отчет и освобождава ръководството, допълни той.

Спецсъдът наложи условна присъда за бившия министър Румен Овчаров

Спецсъдът наложи условна присъда за бившия министър Румен Овчаров

И бившият директор на "Мини Бобов дол" ЕАД Пламен Стефанов е с условна присъда

Точно по същия начин държавата е приела правилник, с който всички министри като собственици на капитал упражняват правата си в дружествата и са точно същите - никъде нямаме право на контрол още по-малко на управление", обясни още Румен Овчаров. Той заяви, че този наем, който му се присъжда като вина, е събран и платен.

Съдията през цялото време е кандидат за шеф на Специализираната апелативна прокуратура, моят адвокат на всяко заседание му иска оставката, Пламен Евгениев се казва съдията, а от кой зависи назначаването му, зависи от прокурорската квота във ВСС, от Иван Гешев зависи, каза още Овчаров.

News.bg припомня, че на 1 август Спецсъдът наложи условна присъда за бившия министър Румен Овчаров. Наказанието е "Лишаване от свобода" за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок.

Припомняме, първият път, когато прокуратурата внесе обвинение срещу Румен Овчаров беше на 30 март 2018 година, но специализираният съд върна делото за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Обвинението бе, че Овчаров умишлено не е упражнил достатъчно контрол, поради което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" в общ размер 8 940 231,47 лева.

След това Спецпрокуратура е успяла да събере доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол за "Мини Бобов дол" са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече.