Условна присъда за бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров определиха от Спецсъда, съобщиха от Спецсъда.

"Спецпрокуратурата постигна осъдителна присъда", гласи съобщението от ведомството. Наказанието е "Лишаване от свобода" за срок от 2 години с 3-годишен изпитателен срок.

Той бе признат за виновен за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД нарушил задълженията си. Според съда Овчаров умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов.

С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери - 16 556 344,68 лева

Съдът уважи предявения към Овчаров граждански иск в размер на 16 556 344,68 лева. Постанови и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

Двегодишна условна присъда за умишлена безстопанственост получи и бившият изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД Пламен Стефанов. От действията му са настъпили щети за предприятието в особено големи размери - 22 775 574,35 лева. Съдът уважи гражданския иск в този размер,

Съдебният състав мотивира налагането на условни наказания на подсъдимите с чистото им съдебно минало и отдалечеността във времето на извършените от тях престъпления.

Не с 9, а с 24 млн. лева ощетил Румен Овчаров "Мини Бобов дол"

Не с 9, а с 24 млн. лева ощетил Румен Овчаров "Мини Бобов дол"

Прокуратурата отново го предаде на съд, след като делото беше върнато за корекция

Припомняме, първият път, когато прокуратурата внесе обвинение срещу Румен Овчаров беше на 30 март 2018 година, но специализираният съд върна делото за отстраняване на допуснати процесуални нарушения.

Обвинението бе, че Овчаров умишлено не е упражнил достатъчно контрол, поради което са последвали значителни щети за "Мини Бобов дол" в общ размер 8 940 231,47 лева.

След това Спецпрокуратура е успяла да събере доказателства за това, че в резултат на неупражнения от Овчаров контрол за "Мини Бобов дол" са последвали щети в размер на повече от 24 млн. лева, т.е. почти три пъти повече.