Председателят на АБВ Румен Петков прогнозира на скорошно сближаване между "Продължаваме промяната" (ПП) и ГЕРБ, на пресконференция в Плевен, съобщиха от партията.

Петков допуска, че на VII Национално събрание на ГЕРБ, което ще се проведе утре, Бойко Борисов "ще сдаде лидерската позиция" в партията, след което ще се стигне до диалог между двете формации. По думите му това ще доведе до поздравления към ГЕРБ от страна на премиера Кирил Петков и серия от последващи стъпки, които в крайна сметка ще доведат до политическо взаимодействие между ПП и партията на Борисов.

Асен Василев посъветва Борисов и ГЕРБ да четат данните на НСИ за инфлацията

Асен Василев посъветва Борисов и ГЕРБ да четат данните на НСИ за инфлацията

Екипът на НСИ не е сменян

Румен Петков коментира, че и в момента ГЕРБ ръководи генерално стратегически сектори, като енергетика и отбрана. Според него е въпрос на време да се разбере, че още много сектори в държавата се управляват от партията.

Министър-председателят трябва да даде ясни знаци, че това не е така. Иначе усилията на българските граждани за промяна ни водят към задълбочаване на кризисни явления и процеси които изкараха хората на улицата, подчертава Румен Петков.

Според него в момента Кирил Петков е инструмент на Бойко Борисов. Лидерът на АБВ вижда ясни параметри са сближаването между ПП и ГЕРБ, включително и в изключително чувствителни за държавата ни сектори, както и приемственост между двете формации при практиките в управлението на сектор енергетика.

Петков лъжел за интерконектора с Гърция, заяви Борисов

Петков лъжел за интерконектора с Гърция, заяви Борисов

Не отговарят на истината думите на министър-председателя Кирил Петков

Той даде и примери за "най-грозните практики в енергетиката, които имат отношение към газовата сигурност и на България, и на Европа". По думите на Румен Петков проектът за газовата връзка Комотини-Стара Загора е забавен вече две години, като ръководният екип на "Ай Си Джи Би" е поставен от ГЕРБ, а сега се ползва "с пълната подкрепа на министър-председателя и на вицепремиера и министър на финансите".

Според него също така газовото разклонение до Свищов е оскъпено от "Булгартрансгаз" два пъти и половина - до 20 млн. лв., а "Панагюрище-Пирдоп-Златица - от 15 на 30 млн. лв." Председателят на АБВ заяви, че управителният съвет на "Булгартрансгаз" не е сменян от времето на Делян Добрев като министър на енергетиката.

Схеми с продажба на газ ощетили с милиони държавата, твърди Румен Петков

Схеми с продажба на газ ощетили с милиони държавата, твърди Румен Петков

Свързани ли са били компаниите, изкупили ударно количества газ в първия ден след избухването на войната в Украйна

"Поставили сме сериозно въпроса в ръководството на парламентарната група, в която участваме - "БСП за България", и се надявам, че ще има изслушвания, от които да получим ясни гаранции, че тези корупционни практики и грабежи в газовия сектор ще бъдат преустановени и всички отговорни ще получат заслуженото - да бъдат отстранени", отбелязва Петков.

След като прочете новините, КЕВР реши да проверява газовите сделки от последните дни

След като прочете новините, КЕВР реши да проверява газовите сделки от последните дни

Работна група задълбочено ще анализира и ще докладва

По думите му в момента са запълнени не повече от 20% от капацитета на газохранилището в Чирен.

Петков допълва, че въпроси по тези теми са отправени към енергийния министър Александър Николов и се очакват отговори.