Улеснени административни процедури и предвидима нормативна среда ще направят малкия и среден бизнес по-конкурентоспособен.

Това заяви Румен Радев на церемонията по връчването на годишните награди "Златна мартеница" за принос към българския бизнес, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Снимка 470029

Източник: Президентство на Република България

Малкият и среден бизнес е гръбнакът на нашата икономика и дава реални инструменти за повишаване на стандарта и качеството на живот. Необходими са плодотворни условия, за да може той да разгърне своя потенциал и за да бъде оперативен и конкурентоспособен, подчерта той.

Радев посочи, че при високата динамика и изострената конкуренция в световен мащаб, успех ще постигнат бизнес начинания, които развиват конкурентоспособност, човешкия капитал, високо качество и успяват да се адаптират към промените.

Снимка 470030

Източник: Президентство на Република България

"Именно малкият и среден бизнес е оперативен и гъвкав, той може да поема риск и да използва всяка възможност, така че максимално да се възползва от особеностите на пазара", допълни президентът.

За да постигнат по-добри резултати, малките и средни предприятия се нуждаят от прозрачна и предвидима нормативна среда, равни условия с големите компании, много по-улеснени, бързи процедури за разкриване на бизнес, смята Радев.

"Администрацията и институциите трябва да бъдат партньори на малкия и среден бизнес, а не преграда пред развитието му", смята Румен Радев.

Държавният глава заяви подкрепата на президентската институция за решаване на проблемите на бизнеса. Той посочи, че както и досега, на форумите, организирани при двустранни посещения у нас и в чужбина, ще бъдат канени за участие представители на родния бизнес.

Президентът Радев връчи годишна награда "Златна мартеница" на "БАРД 90" за успешен български земеделски производител. Отличие връчи и вицепрезидентът Илияна Йотова - на наложила се на винения пазар в България компания "Сийуайнс".

Организатор на "Златна мартеница" е сдружението "Произведено в България - Съюз на малкия и среден бизнес". Отличията за българските производители бяха връчени за 26-а поредна година.