С 511 млн. лв модернизират електроенергийната инфраструктура, съобщи Министерството на енергетиката. Проектът предвижда въвеждането на съвременни дигитални средства, които да осигурят необходимата маневреност, сигурност, надеждност и бърза реакция при управлението на електроенергийната система в условията на нисковъглеродно производство. С неговата реализация ще бъде повишена гъвкавостта на оперативното управление на системата.

Проектът е ориентиран към това мрежата на ЕСО да стане по-гъвкава, по-отворена към съседните системи и с възможност за по-лесен пренос на електроенергия, стана ясно по време на обсъждането. Целта е както модернизация на подстанциите, така и на телекомуникационната инфраструктура, така че да се организират свободни електроенергийни магистрали на територията на цялата страна и със съседни държави.

58% от българите искат да развиваме атомната си енергетика
Обновена

58% от българите искат да развиваме атомната си енергетика

Само 16% от сънародниците ни са запознати със Зелената сделка

Три основни направления за изпълнение са предвидени в проекта - модернизация на системите за управление, планиране и администриране, модернизация на електропреносната мрежа, така че да има възможност тя да поеме гъвкаво повишените потоци от данни и повишаване на възможността за присъединяване на нови ВЕИ към мрежата, тяхното управление и балансиране.

Изпълнението на предвидените в проекта дейности ще доведе и до повишаване на междусистемните капацитети със съседни страни.