Днес ще стане ясно кой ще бъде временно изпълняващият длъжността правосъден министър.

Това съобщи "Монитор", като цитира източници във ведомството.

Заместникът ще заема поста до избора на нов министър.

Припомняме, че Цецка Цачева подаде оставка в събота заради имотния скандал.  Освен нея с поста си се раздели и зам.-министърът на спорта Ваня Колева.

Цачева твърди, че решението е взето доброволно и не е имало натиск.

Тя поиска съответните власти да проверят сделката за нейния апартамент в столичния кв. "Изток".

С оставката си искам да сваля всякакво напрежение около премиера Бойко Борисов и правителството, защото всеки трябва да отговаря сам за себе си, каза ексминистърът.

Борисов прие оставката на Цецка Цачева
Обновена

Борисов прие оставката на Цецка Цачева

Натиск категорично не е имало от страна на премиера, твърди тя

Предстои да вземе решение дали да се занимава с политика или не.

ВМРО обявиха, че одобряват решението на правосъдния министър, което определиха като морален акт на добър специалист и добър български политик. Лидерът на "Атака" Волен Сидеров също коментира оставката и заяви, че очаква размествания в кабинета на Борисов.

Припомняме, след скандала с апартамента на Цветан Цветанов, стана ясно, че Антикорупционния фонд сигнализира и за съмнителна покупка на недвижими имоти от страна на министъра на правосъдието Цецка Цачева и депутата Вежди Рашидов.

Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Антикорупцията подхваща апартаментите на Цветанов, Цачева, Рашидов и Колева

Ще бъде проверена и дейността на фирмата продавач "Артекс инженеринг" АД

 

През юли 2018 г. министър Цачева закупува от строителната фирма "Артекс"апартамент с площ 199 квадратни метра. Като се прибави площта на допълнителните гараж и таванско помещение, общата квадратура на имота става 233 квадратни метра. Цената, която Цачева е платила през юли, когато сградата е била на етап "груб строеж", е едва 138 000 евро (т.е. малко над 590 евро за квадратен метър).

Седем месеца след сделката апартаментите в тази сграда, която е и една от най-луксозните в района, се продават на четворно по-високи цени от платената от Цачева.