САЩ и Румъния започнаха тестове на инсталациите във военните бази, които Вашингтон иска да разположи на територията на Източна Европа, съобщава Ройтерс.

Военните бази, разположени в България и Румъния, са част от новата стратегия на Пентагона за разполагане на по-малки военни части, но намиращи се в по-близки до потенциални вражески позиции територии, отколкото мащабни военни формирования, като тези използвани от периода на Студената война.

Румъния и България са членки на НАТО от 2004 и силни привърженици на Вашингтон със своите войски в Ирак и Афганистан, коментира Ройтерс.

Важно е да продължаваме да развиваме и усъвършенстваме военните отношения, заяви главнокомандващият американските войски в Европа Дейвид Маккирнън.

Военните изпитания са започнали на 17 август и ще продължат до октомври.

Разполагането на бази на територията на Румъния е остро критикувано от страна на Москва, припомня Ройтерс.

Русия неколкократно се обяви против разполагането на американска военна техника в Източна Европа, добавя агенцията.

Това не е американска военно оборудване, а румънско, каза по този повод Маккирнън.

Ние сме просто гости, наематели, добави главнокомандващият. 

От своя страна Румъния се надява милионите долари, които Вашингтон инвестира в региона, където са военните бази, да съживят местната инфраструктура.

Както повечето страни в района на Източна Европа, така и България, и Румъния са места, които трудно привличат чужди инвестиции, така че разполагането на американска военна техника там, би било доста ползотворно за местните икономика, коментира още Ройтерс.

Съживяването на региона на базите в Румъния вече се забелязва, твърди местен собственик на магазин.

Дори момичетата тук почнаха да учат английски, а вече имаме и голям брой бебета от румънки и американски войници, добавя търговецът.