Момиченцето, което пострада при инцидент в джакузи, се възстановява и вече не е на командно дишане, съобщи БНТ. Детето е в стабилно състояние, макар и все още с опасност за живота заради сериозните вътрешни поражения, причинени от вакуумната помпа на басейна.

Засега не се налагат нови операции, но от водата, влязла в белия дроб, детето е развило и респираторна пневмония, съобщиха от детската хирургия на варненската болница "Света Анна", където се лекува малката пациентка.

За проверките на инцидента е съставена и комисия от БЧК-Варна, която да провери състоянието на джакузито. Днес обаче тя не бе допусната в хотела, съобщиха от Червения кръст, като подчертаха, че според действащото законодателство, БЧК не контролира дейността на джакузитата, а само на басейните.

Очаква се до края на седмицата комисията на БЧК все пак да направи оглед и се запознае отблизо с обстоятелствата, при които е станал инцидентът.

Водни спасители коментираха, че най-вероятно причината е небрежност - решетката на водната помпа е била махната, за да се почисти джакузито и след това не е била поставена, което може да коства човешки живот. Дали това е така, трябва да изясни разследването.