Почитателите и приятелите на Милчо Левиев ще могат да се сбогуват с него в петък, 18 октомври между 11 и 14 ч., съобщиха близките на големия джазмузикант и композитор във Фейсбук.

Както беше съобщено по-рано, поклонението ще бъде в столичната зала "България".

"Да го изпратим с ръкопляскания и музика, така както живя!", написа в социалната мрежа племенницата на музиканта Йоана Левиева-Сойър.

Припомняме, Милчо Левиев почина на 12 октомври в Солун, където живееше през последните години.

Почина Милчо Левиев

Почина Милчо Левиев

Големият български музикант издъхна след тежко боледуване в болница в Солун

Левиев е най-успешният български композитор в международен мащаб. Печели любовта на публиката с джаз експериментите си с неравноделните тактове на фолклорната ни музика. Ученик е на Панчо Владигеров.

Напуска България тайно през 1970 г. и повече от 20 години работи в Съединените щати с най-големите в света на джаза. Има две номинации за "Грами". Свири с Дон Елис, Били Кобъм, Арт Пепър, Джордж Дюк и Ал Жеро.

Милчо Левиев с награда за цялостно творчество по случай Деня на София

Милчо Левиев с награда за цялостно творчество по случай Деня на София

Столична община връчи наградите си в различни области на изкуството

Милчо Левиев е автор на симфонична и джаз музика - Вариации върху тема от Корели за пиано и симфоничен оркестър, Концерт за джаз-комбо и оркестър, "A Little Old Time Music", "Музика за биг бенд и симфоничен оркестър", "Балкански каубой" - сюита за симфо-поп оркестър, "Пробният камък на Исак" за пиано и симфоничен оркестър, "Симфо-джаз скици" за джаз-комбо и симфоничен оркестър, Рапсодия "Орфей" за пиано и симфоничен оркестър, "Токатина", "Блус в 9", "Делнично утро", "Отклонение", "Един детски ден", "Етюд на басов ключ", "Братя" и др, уточнява "Площад Славейков".

Кралският концерт на Милчо Левиев квинтет в Прага

Кралският концерт на Милчо Левиев квинтет в Прага

Официалният домакин на проявата бе чешкият президент

Автор е и на музика за филми като "Горещо пладне" на Зако Хеския, "Отклонение" на Гриша Островски и Тодор Стоянов, "Иконостасът" на Христо Христов и Тодор Динов, "Един снимачен ден" на Борислав Шаралиев, "Понеделник сутрин" на Ирина Акташева и Христо Писков.

Милчо Левиев обиден, отказва се от почетното гражданство

Милчо Левиев обиден, отказва се от почетното гражданство

Това е негово лично решение, подчертаха от община Пловдив