Акция по скубане на трева се проведе на плажа пред така наречените летни сараи на Ахмед Доган в парк "Росенец", съобщи БГНЕС.

Според организаторите на събитието от седмица някой е залесил малката ивица с райграс. Със затревяването на пясъка се цели да се докаже, че плажът всъщност не е плаж, а земеделска земя, добавят организаторите.

След протестите през лятото беше стартирана процедура в Министерството на туризма за нанасяне на плажа в специализираните кадастрални карти.

Срещу тази заповед, която е издадена от Агенцията по кадастър в законно установения срок, е подадена жалба от фирмата "Стрейтлайн" срещу вписването на плажа пред летните сараи като такъв.

Сред мотивите в тази жалба е написано, че този плаж не е плаж, а "естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти".

Припомняме, че видеокадри от 2016 г. ясно показват, че край Росенец има пясъчна ивица, макар към днешна дата плажът там да е засипан с камъни. Участниците в протеста заявиха, че "първо ще почистят плевелите от плажа, а след това и от Родината".

Пореден протест в парк "Росенец", този път с фотоизложба

Пореден протест в парк "Росенец", този път с фотоизложба

Граждани искат да поставят паметник на независимостта пред резиденцията

Припомняме, че на 11 юли 2020 година симпатизанти на ДПС плажуваха масирано на "Росенец". Това се случи след като бившия правосъден министър Христо Иванов и негови привърженици, които се опитаха да плажуват там и да поставят българското знаме, бяха грубо избутани от охранители на НСО, а българският трикольол бе съборен на земята от охранителите.

На 28 юли стана ясно, че пътят към плажа на "Росенец" се връща на община Бургас.

На 4 август официално плажът в Росенец вече беше със свободен достъп.

На 20 август Община Бургас издаде 5 констативни акта за незаконни обекти, разположени край имота в парк "Росенец", обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

На 1 ноември имаше пореден протест в парк "Росенец", този път с фотоизложба.