172 млн. лв предвижда Столична община за изграждане и ремонт на улици и булеварди, което е с 50 млн. лв. повече спрямо 2019 г., съобщиха от БТА.

63 млн. лв. са планираните инвестиции в строителството на 13 детски градини, 2 ясли, 6 училищни сгради и основни ремонти на 25 училища и детски градини. Допълнително ще представим и програмата за финансиране от държавния бюджет в общ размер от 70 млн. лв.

Кметът на София Йорданка Фандъкова подчерта при обсъждането в зала, че ключови за тази и следващите 1-2 години са разширението на бул. "Филип Кутев" и изграждането на бул. "Тодор Каблешков" - ключови обекти от вътрешния ринг на София, с които ще се намали трафика в столицата. Други два такива обекта по думите й са пробивът на бул. "Петър Дертлиев" към Софийския околовръстен път (район Люлин) и Източна тангента от бул. "Ботевградско шосе" до Северна Скоростна тангента (районите Подуяне и Кремиковци).

Наред с тях тази година Столичната община залага средства за проектирането на останалите връзки - продължението на бул. "Рожен" до Околовръстен път, връзката на бул. "Копенхаген" и ул. "Самоковско шосе", продължението на Източна тангента, обвързване на "Овча купел" от бул. "Президент Линкълн" до ул. "Суходолска", обвързване на индустриалната зона на "Нови Искър" с околовръстния път и нова връзка на кв. "Горубляне" с Околовръстния път. По тези проекти вече работим и предстои да се свърши много работа заедно с кметовете на райони, коментира Фандъкова.

Жители на Панчарево поискаха повече пари от Столичната община

Жители на Панчарево поискаха повече пари от Столичната община

Фандъкова заяви, че бюджетът е напрегнат, но реалистичен.

От БСП, Демократична България както и независимият общински съветник Борис Бонев са против бюджета на Столична община.

Според Калоян Паргов в бюджета на Столична община няма амбиция и желание за справяне с проблемите в София. Той заяви, че БСП предлага увеличение на приходната част в бюджета с 53 млн.лв., които да бъдат разпределени за районите, за изграждане на нови детски градини, както и за две многофункционални зали в "Люлин" и "Младост". От ГЕРБ толкова дълго и амбициозно говориха в предизборната кампания за влизане в кварталите и за решаване на проблемите там. По начина на разпределение и приоритизиране в този бюджет едва ли в края на годината ще може да се похвалят с някой напълно решен проблем, който се влачи вече 10 години, заяви Паргов.

Паргов добави, че това е традиционна практика на управляващите, за да може после да отчетат голяма събираемост. Паргов заяви също, че съветниците от групата на БСП в СОС не подкрепят бюджета, тъй като по начина на неговото съставяне те не виждат защита и желание за реализация на политиките, които трябва да бъдат проведени в София.

Бюджетът на София за 2020 г. встъпил в спиралата на по-високите данъци

Бюджетът на София за 2020 г. встъпил в спиралата на по-високите данъци

Мая Манолова вижда тенденция към нереалистични приходи и прекомерни разходи

Според Методи Лалов Бюджетът на Столичната община за тази година не е амбициозен, а е без приоритети и е преписване на бюджетите от предходните няколко години. Той заяви, че Демократична България ще гласува против Бюджет 2020 за София. Според Демократична България в бюджета за тази година липсва обосновка. Гражданите така и не получиха убедителни аргументи за вдигането на данъците или за поредното механично увеличение на средствата за чистота, направено без СО да има нито концепция, нито готовност да въведе новия принцип "замърсителят плаща", посочи Лалов.

Според Лалов тези 10 млн.лв., които ще бъдат дадени на кварталите, са 0,6 процента. Нашите кметове са дали десетки проекти и предложения, които не бяха одобрени, каза общинският съветник. Метрото и пътищата, които се правят в кварталите са факт, но става въпрос за проекти, които се отнасят до местните общности. Тези 10 млн.лв. представляват 400 хил.лв. на всеки район. Тази сума е смешна, защото един скъп автомобил струва толкова, коментира Лалов.

Борис Бонев сравни бюджетът на София с тръбите на Перник - налива се и всичко потъва без да достигне до хората, заяви той.

В острото си изказване на днешното заседание на Столичния общински съвет, независимият общински съветник критикува неефективните общински дружества, през които безконтролно изтичат огромни средства без никакви видими ползи за гражданите.

Общинският съветник от Спаси София констатира, че първият следизборен бюджет се характеризира с драстично намаляване на средствата за инвестиции - с цели 158 млн. лв. спрямо миналата годината - и определи управлението на града като по-неамбициозно от всякога.

Бюджетът на София нямал алтернатива

Бюджетът на София нямал алтернатива

30 милиона са останали от продажбата на Общинска банка, обясни Дончо Барбалов

Той продължи да критикува предложения бюджет, посочвайки липсата на обещавани от години и ключови за града проекти, като бул. Тодор Каблешков, а ремонтите в кварталите и строителството на нови паркинги, отново се отлагат за следващи години. "С предвидените 10 млн. лв. за 24 района, не може да се облагороди даже и един микрорайон. За целта са необходими далеч повече средства.

След 11 години управление, това мнозинство не успя да реши нито един системен проблем на София.

Столичният общински съвет прие бюджета на Столичната община за 2020 година. "За" гласуваха 32 съветници, 26 бяха "против", въздържали се нямаше.