Снимка: Emaxpress

Възнагражденията по социалните програми за заетост няма да бъдат преведени преди Нова година, прогнозира секретарят на Изпълнителното бюро на БСП Антон Кутев.

От централата на червените посочиха, че забавянето на социалните плащания и плащанията към общопрактикуващите лекари и болници ще доведат до социална нестабилност и фалити на здравни заведения.

Според социалистите заетите по социалните програми у нас са около 100 000 души, съобщи БНР.

"Аз съм почти убеден, че преди 10-15 януари това няма как да стане. Това е абсолютен прецедент, защото за последните 10 години никога не се е случвало тези пари да бъдат преведени по-късно от последните дни преди Коледа", категорично заяви Антон Кутев.

Заради забавянето на плащанията по социални програми е възможно да се стигне и до социално напрежение в общините със смесено население, прогнозираха от БСП.

"Хората, които са засегнати от тези мерки, не знаят, че отговорността за плащането на тези пари не е в общините. Проблемът в момента е в Министерството на финансите", подчерта Кутев.

От БСП отбелязаха, че Здравната каса не е платила дължимите средства на 360 болници и възнагражденията на 5 000 лекари.

Ако се смята, че джипитата не са си платили, министър Дянков веднага за го заяви публично, призова Кутев.
"Аз веднага ще му намеря 50-100 или 200 джипита, които са си платили, за да видим на тях какво им е преведено", посочи още той.

"Това не може да бъде начин на водене на политика и се надявам, че не това са основанията", посочи още Антон Кутев.