Земеделският министър Десислава Танева се притеснява повече за паниката сред хората, отколкото за това дали ще има продукти за населението. България е достатъчно обезпечена, за да посрещне всякакви затруднения по отношение на търговията с храните, а моето притеснение е по-скоро сред усещането на хората за паника, каза тя в сутрешния блок на БТВ.

"Има основна българска храна, за да живеем нормално. Трябва да запазим спокойствие, защото опазването на здравето и живота зависи от всички нас. Трябва да бъдем много дисциплинирани, за да преодолеем препятствието, пред което ни изправя животът", призова земеделският министър.

От неделя положението е значително по-нормално, няма я тази паника и няма място за паника, увери Танева и посочи, че всичко може да бъде доставено за дълъг период напред.

В България има храна за до 2 години, уверяват родните производители

В България има храна за до 2 години, уверяват родните производители

България е нетен износител на зърно

Колкото сме по-изпълнителни по отношение на мерките за социална дистанция и социална изолация, за толкова по-кратко време трябва да излезем от тази ситуация. Всичко зависи от нас, подчерта земеделският министър.

По отношение на поставянето на Банско под карантина за следващите две седмици, Танева увери, че всичко е гарантирано за населението, за гражданите и за изхранването им. Да се спазват правилата за социална изолация, призова още веднъж Десислава Танева и запита кому е нужно струпването на много хора по улиците.

Борисов зове за лична самодисциплина за коронавируса и без презапасяване с храни

Борисов зове за лична самодисциплина за коронавируса и без презапасяване с храни

Смятат, че нулевият пациент е дошъл от Гърция

"Трябва да си стоим вкъщи, това е толкова просто. Трябва да осъзнаем, че консуматорското мислене толкова е взело връх, че сами не можем да си наложим контрол", възмути се земеделският министър и увери, че хранителната осигуреност на хората е гарантирана.

Тя беше категорична, че инстинктът за презапасяване на хората с храни ще доведе до изтичането им на срока на годност, а това ще се отрази на техния бюджет. Правят се проверки по хранителните вериги. Осигурени са всички условия за работа във всички служби с всички защитни средства.

Към настоящия момент са регистрирани над 55 000 земеделски стопани. Другите могат да го направят онлайн, не се отменят плащания, графиците се спазват. За Програмата за развитие на селските райони са предвидени 16 приема, допълни Десислава Танева.

Излишно е презапасяването с храна, съветва ръководителят на ВМА

Излишно е презапасяването с храна, съветва ръководителят на ВМА

Грипът тип Б бил далеч по-опасен от коронавируса