Една от най-честите злоупотреби за придобиване на шофьорска книжка е с фалшива лична карта със сменена снимка. Това обясни по време на парламентарния контрол транспортният министър Ивайло Московски.

Затова и личните карти на лицата, които отиват на изпити за правоуправление, ще бъдат проверявани в базата на МВР.

Другите засечени злоупотреби са диктуването на верни отговори със слушалки, чрез размяна на таблети между кандидатите и с подсказване на отговорите от квесторите.

За отстраняване на тези лоши практики в бъдеще стаите за изпит ще бъдат разделени от специални непрозрачни кабини, в който изпитваните ще бъдат изолирани.

Личните електронни устройства, на които се решават листовките, ще бъдат поставяни на специални места извън залата. Явяващите се на изпит също така ще бъдат проверявани с детектор дали нямат мобилни телефони в себе си. За всеки случай мобилният сигнал ще бъде заглушаван.

Работи се по мерките и законодателните промени, категоричен бе Ивайло Московски.

По темата с незаконно придобитите книжки и корупцията в ДАИ министърът обяви, че вече са анулирани 38 изпитни протокола. Преглеждат се записите три месеца назад, а в някои регионални центрове дори и за по-дълъг период, поясни транспортният министър.