Членовете на СЕМ ще гласуват регистрацията на телевизията "Пик Броудкастинг" АД. Това става ясно от изявление, публикувано на сайта на регулатора днес.

”Задължение на независимия регулатор е еднаквото третиране на всички създатели на медийно съдържание. В този смисъл, предпоставянето на виновно поведение като основание да се откаже административна услуга не произтича от Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), се посочва в текста на регулатора.

Членовете на СЕМ заявяват още, че при изпълнение на своите задължения се ръководят единствено и само от Закона за радиото и телевизията.

Изявлението е мотивирано от засиления обществен интерес към работата на регулатора, след като дългогодишният му председател Георги Лозанов подаде оставка.

Той мотивира решението си също с изявление, в която посочва, че решението му е продиктувано от личен отказ да участва в настоящите процеси, които текат в медиите и нежеланието да гласува телевизионна регистрация на „Пик Броудкастинг”, тъй като този процес замърсява медийната среда и представлява опасност на словото в България.

Днес на трето заседание отново членовете на СЕМ не гласуваха оставката на председателя Георги Лозанов. И двата пъти причината е липсата на някои от членовете на съвета.

В днешното си изявление от СЕМ заявяват още, че процедурата за освобождаване на председател и член на СЕМ е описана в Закона за радиото и телевизията и тя ще бъде спазена стриктно.