Ако погледнем реално и имаме памет, ще си спомним, че страната ни е приела пропорционалната избирателна система. За първи път преференцията се приема от БСП през 2007 г. с 15 процента праг.

Това заяви в "Панорама" по БНТ председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Така коментира той въпроса за преференциите.

ПП ГЕРБ ще възстанови по подходящия начин преференциалното гласуване. Това стана ясно преди дни след Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Миналата седмица левите обявиха, че ще се обърнат към омбудсмана и президента заради промените в Изборния кодекс. Лидерът Корнелия Нинова бе убедена, че ГЕРБ ще се опитат да фалшифицират изборите. Соцлидерът призова Румен Радев да наложи вето на Кодекса. Президентът разкритикува законодателните инициативи, заявявайки, че управляващите са изкушени от служебна победа.

ГЕРБ направи преференцията 7%, за да има възможност за пренареждане на партийните листи. В 10 държави от ЕС имат затворени системи, където не може да се прави преференция, каза още Цветанов.

ГЕРБ върнали преференциите, защото се отдалечили от хората

ГЕРБ върнали преференциите, защото се отдалечили от хората

Не ги било страх от БСП

ГЕРБ е ревизирала позицията си, тъй като в политиката не можеш да правиш законодателство на инат. Това е позиция на БСП, с решението си да излязат от парламента.

През 2017 г. направихме коалиционно споразумение с "Обединени патриоти", нямаме мнозинство, за да взимаме решенията. Това, което е важно, че ние направихме коалиция, форматът ѝ изисква отстъпки, но имаме ясно изразена програма. В определени случаи имаме нуждата от плаващи мнозинства, каза Цветанов.

Той даде за пример темата за плоския данък, по която се водят разговори и с ДПС.

Съдбата на парламента зависи от всички политически сили, каза още лидерът на парламентарната група на ГЕРБ.