Партията на Цветан Цветанов "Републиканци за България" се регистрира в ЦИК за предстоящите парламентарни избори на 11 юли. 6428 подписа са събрали симпатизантите на партията, уточни Цветанов. "Трябва да запазим идентичността си и да запазим принципите си", категоричен бе Цветанов.

"Най-лесно бе да търсим формулата на някаква безпринципна коалиция. Имаше различни желания на колеги, но смятам, че това, което получихме като отговор, е да участваме самостоятелно и да можем да изповядваме това, което сме декларирали в предишната ни кампания. Тези, които провокират скандали, могат да получат краткосрочен политически дивидент. Ние обаче искаме да бъдем искрени към избирателите", каза още той.

Есенцията за изборен успех на "Републиканци за България" кратки и ясни послания без популизъм, очерта бившият втори в ГЕРБ.

Той очерта няколко проблемни точки в политиката на предишното управление на ГЕРБ: неяснотите около строителството на Турски поток, нерационалната политика по отношение на Северна Македония и Западните Балкани. Голям проблем според него е и това, че 45-ят парламент не е актуализирал държавния бюджет, смята Цветанов.

В предишната кампания основният опонент на ГЕРБ са били "републиканци за България", като е имало репресии срещу структурите по места, посочи той.

Според Цветанов е напълно възможно партията му да премине 4-процентния праг за влизане в парламента с оглед на очакваната по-голяма мобилизация и въвеждането на машинното гласуване, което на практика ще отмени невалидните гласове.

Вчера документи подадоха и "Изправи се! Мутри, вън!", "Българските патриоти" и "Ляв съюз за чиста и свята република".

Бившият зам.-председател на ГЕРБ и вътрешен министър коментира още и скандала с подслушването на политици, повдигнат от служебното правителство.

По думите му следва да има обстойна проверка, като подчерта, че виновните трябва да понесат своята отговорност за случилото се. Той припомни и скандалите с СРС-та, развили се през 2013 година около него, окачествявайки ги като "инсинуации".

"Помните, беше внесен анонимен сигнал, че съм правил подслушвания на политици, на президента, на бизнеса. Нещо, което абсолютно не съответстваше на истината", каза Цветанов.

Припомняме, В ДАНС бе разпоредена вътрешна проверка заради твърденията на Атанас Атанасов от "Демократична България", че са подслушвани 32-ма български политици. По-късно вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков потвърди тази информация.

Ден по-късно "Републиканци за България" поискаха проверка за принадлежност към ДС на служебните властници.

И тази сутрин темата бе изнесена на преден план. По-рано тази сутрин лидерът на АБВ Румен Петков съобщи, че е бил подслушван.