Няма нищо ново. Има една носталгия, едно имперско мислене, говорене и желание на Русия за възстановяване на територията на бившия Съветски съюз. Това заяви бившият вътрешен министър и бивш шеф на ДАНС Цветлин Йовчев в предаването "Лице в лице" по bTV.

Подготвителният етап на руската операция приключи с разполагането на войските на украинска територия, посочи Йовчев и добави, че всичко това целяло да всее страх, да притесни и да повлияе чрез натиск на взимащите решения.

"Моментът не е случайно подбран от президента на Русия Владимир Путин - има една отслабена Европа, конфликт между САЩ и Китай и може би нямаше да намери по-подходящ момент", коментира бившият вътрешен министър.

Парламентът се раздели в декларациите за Украйна
Обновена

Парламентът се раздели в декларациите за Украйна

Призоваваме НАТО и ЕС да наложат максимално високи санкции на руската федерация

Йовчев отбеляза още, че членството на Украйна в НАТО било използвано много ловко от руския президент. Пряка военна заплаха за България няма, но от друга страна към момента не трябва да има колебания по отношение къде стоим ние - за членството в НАТО и ЕС. Допуснахме доста време да се вихри руска пропаганда, която доста добре била реализирана в България, добави Йовчев.

Това, което Цветлин Йовчев усеща в повечето партии, е в продължителен период "да внимаваме да не се скараме с Русия и не взимаме категорична позиция". Оттук нататък, да се съобразяваме с руските желания би било изключително грешно, но партиите взеха колеблива позиция от сорта на "ние сме член на НАТО, на ЕС и да постъпим така, че да не разсърдим Русия". Това нещо не може да продължава и трябва да бъде взета ясна и конкретна позиция, настоя бившият шеф на ДАНС.

Ако не се намери противодействие на информационната война, която се води, ще бъде много трудно, предупреди Йовчев.

ЕС обяви плана си за санкции срещу Русия

ЕС обяви плана си за санкции срещу Русия

Предвиждат се санкции за членове на руската Дума и замразяване на облигации

Според него пълномащабна военна операция е малко възможна, но е вероятно да има локални конфликти в Донецк и Луганск. Всичко зависи от разума и действието на украинските власти. Русия не може да контролира изцяло процесите, защото има паравоенни формирования в Донецк и Луганск, които не са изцяло под контрола на Русия. Една провокация може да запали искрата и конфликтът да се разрасне, предупреди Цветлин Йовчев.

Той посочи, че ефектите и въздействието на международната реакция ще бъде по-голямо върху Русия. Едни мащабни санкции няма да останат само в рамките на конкретна държава, а ще настъпят вредни въздействия за Европа и европейските страни. Европа не е в добро финансово-икономическо състояние и след ковид кризата има икономическа, енергийна и реални шансове, ако бъде не овладяна инфлацията, да има и финансова криза, изтъкна Йовчев.