Продължава визитата на българския президент Георги Първанов във Виетнам.

По време на посещението бе подписано споразумение за правно и съдебно сътрудничество между двете страни. България ще съдейства на азиатската страна с експертна помощ за подобряване на съдебната й система.

Министър на правосъдието Миглена Тачева, която също участва в срещата, обясни, че Виетнам очаква от нас експертна помощ в областта на реформата на съдебната система и затворите.

Обмисля се идеята виетнамски юристи да завършват магистърска степен в Университета за национално и световно стопанство, в Софийския университет „Св. Климент Охридски" и Варненския свободен университет. 

В съвместното си изявление държавните глави на двете държави изразиха желание и надежда за засилване на икономическите отношения и увеличаване на инвестициите във Виетнам от българска страна.

Виетнамският президент Нгуен Мин Чиет припомни помощта на България за националното освобождение на Виетнам, а Първанов отбеляза, че отношенията между двете страни се градят не на носталгия, а на прагматизъм, като спомена практиката виетнамци да се обучават в България и предложи възобновяването на тази инициатива.

В отношенията ни с Виетнам има нещо, което е по-различно отколкото двустранните ни отношения с много други страни. Това са онези няколко десетки хиляди виетнамци, завършили образованието си в България, заяви той.

Първанов открои видимите промени, обновлението и инвестициите във Виетнам.

След дни се навършват 59 години от установяването на дипломатически отношения между Виетнам и България, припомни посланикът ни там Георги Василев.

Съществуват много предпоставки за сътрудничество, заяви той и отбеляза решението на виетнамската страна българският президент да бъде най-важният гост за годината - посрещнат на четвъртия ден от Тет (Новата година).

По-рано днес, при обиколка на залива Ха Лонг, известен с многобройните си красиви скални острови, от виетнамска страна предложиха на българската делегация да именува един от островите и той получи името "Орфей".