Бедственото положение в бившия завод "Полимери", чийто срок изтича утре, ще бъде удължено с още 30 дни, съобщи кметът на Девня Свилен Шитов след заседание на кризисния щаб в общината.

Това се налага поради извършването на поредица от спешни мерки за обезопасяването на резервоарите и площадката, където се съхранява опасното вещество трихлоетан, предаде БНР.

Кметът на Девня подчерта, че засега няма пряка опасност за населението на Девня и областта.

Вече е осигурена засилена охрана на бившия завод. От сряда ще има и постоянно видеонаблюдение.

Проблем остава площадката, по която има цепнатини и евентуално изтичане на опасния химикал може да доведе до проникването му в почвата. По тази причина тя ще бъде залята със специален бетон.

Очаква се утре да станат известни резултатите от пробите от специализираната лаборатория в "Нефтохим"-Бургас, които ще дадат отговор на въпроса за нивото на киселинността на химикала в единия от резервоарите, където има пробойна.

След това ще бъде взето решение дали количеството от двата резервоара да бъде преместено в единия, който е в по-добро състояние.

Очаква се до 9 март Комисията за защита на конкуренцията да се произнесе по обжалваната поръчка за утилизация на опасното вещество, за която Министерският съвет отпусна 14.4 милиона лева.