21 дни ще отнема уреждането на статут на бежанците. Това обяви шефът на Агенцията за бежанците полк. Николай Чирпанлиев в ефира на БНТ.

Тъй като времето е малко, той уточни, че за това е необходима изключително добра организация в техническите параметри, а от днес тръгва и нов устройствен правилник с 50 щатни бройки.
"Още днес ще бъдат назначени щатни коменданти в двата центъра - във Враждебна и Военна рампа. Ще назначим на граждански договори представители от сирийската общност, лекари, които ще да бъдат денонощно там и ще си сътрудничат с нашите специалисти", обясни Чирпанлиев.

Ще се подобрят и битовите условия в цетровете, обеща шефът на Агенцията по бежанците. Днес ще бъде пуснато парното и в центъра, във Военна рампа.

Николай Чирпанлиев представи точен отчет на средствата, необходими за един бежанец. Оказа, че издръжката на един такъв човек е 385 лв. Освен храна и подслон, в сумата са включени и капиталовите разходи по ремонта и поддръжката на сградите.

Стана ясно, че нелегалните имигранти имат здравно-осигурителни права и могат да търсят безплатна медицинска помощ у нас.

Чака се Агенцията за бежанците да представи отчет как са били усвоени средствата от фондовете на ЕС, отпуснати през последните години.