В Провадия се излюпи египетско лешоядче, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците. Видът е световно застрашен и новината се посреща с особена радост от природозащитниците.

Малкото се е излюпило на 1-ви юни - Деня на детето, а родителите са известна в цял свят двойка египетски лешояди. До гнездото е инсталирана онлайн камера, благодарение на което хиляди хора от над 140 страни станаха съпричастни към живота на птичето семейство - досега то е отгледало успешно 14 малки.

В момента и двете птици се редуват да лежат върху новоизлюпеното пиленце и да носят храна. Всеки може да наблюдава грижите на отдадените родители към бебето на сайта www.LifeNeophron.eu.

Нова HD камера предава на живо двойката египетски лешояди в Провадия

Нова HD камера предава на живо двойката египетски лешояди в Провадия

Двойката се завърна от Африка и вече мъти

Повече от 10 години Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) наблюдава семейния живот на египетските лешояди и чрез инсталирани фото-капани в гнезда в Източните Родопи. Данните показват, че мъжките лешояди полагат повече усилия при строежа на гнездото, докато женските имат по-важна роля по време на мътенето на яйцата. Но и двата пола имат еднакво значение при храненето и отглеждането на малките, като успешно поемат ролята на другия родител, когато се наложи.

Сътрудници по LIFE проекта "Нова надежда за египетския лешояд" редовно осигуряват на двойката в Провадия безопасна храна, за да се сведе до минимум рискът от отравяне или липса на достатъчно количество за успешното изхранване на малките.

Египетско лешоядче се излюпи в Спасителния център на „Зелени Балкани”

Египетско лешоядче се излюпи в Спасителния център на „Зелени Балкани”

Първото за тази година...

Всяко лято сътрудниците бдят над младите птици в най-уязвимия за тях период - този на първия полет.

Охраната на гнезда минимизира и риска от безпокойство, бракониерство и злополуки при първите полети на малките. От 2013 г. досега, благодарение на незаменимата помощ на пазителите, са спасени 5 малки и успешно са напуснали гнездата си над 100 птици.

БДЗП започна дарителска кампания за охрана на гнездата на вида в Източните Родопи.

Откриха мъртво семейство египетски лешояди

Откриха мъртво семейство египетски лешояди

Предполага се, че са били отровени