Бившият министър на културата Вежди Рашидов даде показания пред съда по делото за безстопанственост срещу бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош, съобщи БНТ.

Рашидов заяви пред магистратите, че първите притеснения за финансовото състояние на дружеството са дошли след сигнал за дефицит.

Бившият министър на културата разясни още, че за случая е бил информиран вицепремиерът Томислав Дончев, а 15 дни по-късно Рашидов е бил уведомен, че вече принципал на НДК е именно Дончев.

Трима свидетелстваха за ремонта на НДК по времето на Боршош

Трима свидетелстваха за ремонта на НДК по времето на Боршош

Боршош и Кръстев са подсъдим за длъжностно присвояване, умишлена безстопанственост и сключването на множество неизгодни сделки

След доклада за рязкото намаляване на средствата по сметката на НДК, Рашидов е осъществил среща с тогавашния директор Мирослав Боршош.

Обяснението за липсата на нови средства било това, че се откриват нови пространства и се създават нови програми.

Припомняме, Мирослав Боршош беше освободен от длъжността изпълнителен директор на НДК в края на юни 2017 г. от вицепремиера Лиляна Павлова, но няколко дни по-късно премиерът Борисов го върна. Окончателното отстраняване на Боршош се случи едва след като прокуратурата му повдигна обвинения за нецелесъобразно изразходване на средства.

На последното съдебно заседание по делото бяха разпитани вицепремиерът Томислав Дончев, бившия министър на европейското председателство Лиляна Павлова и бившия вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков - Деница Златева.