Взривилият се сириец в германския град Ансбах е пребивавал в България от края на 2013 г. до средата на 2014 година. Това съобщи на извънреден брифинг председателят на Държавната агенция за бежанците Петя Първанова, цитирана от БНР.

Първанова и главният секретар на МВР Георги Костов дадоха повече информация относно това, че сириецът е трябвало да бъде депортиран от Германия у нас.

Стана ясно, че към 15 часа днес е постъпило официално съобщение от немските партньори за самоличността на мъжа, взривил се снощи в град Ансбах, Германия.

Припомняме, 27-годишният сирийски бежанец Мохамад Делеел се самовзриви, след като не бе допуснат на фестивал в германския град. Стана ясно, че е получил две известия за депортация в България – едното през декември 2014 г., а второто – на 13 юли тази година.

Първата заповед за екстрадирането на сириеца е спряна заради психиатричните му проблеми. Той трябвало да бъде депортиран в България, тъй като тук е получил статут на бежанец.

Петя Първанова обясни, че сириецът е получил убежище у нас през декември 2013 година. През месец декември същата година получава хуманитарен статут, който дава право за свободно придвижване на територията на нашата страната и на ЕС.
Пребивавал е в столицата, регистриран е в Регистрационно-приемателен център в София през есента на 2013 г., уточниха от МВР.

През септември 2014 г. от германските власти пристигнало запитване дали може да бъде върнат в България. Отговорът на българските власти бил, че това не може да стане по Дъблински регламент.

Причината е, че мъжът има хуманитарен статус у нас. Той можел да бъде върнат само по силата на двустранна реадмисионна спогодба.

Делеел не е бил регистриран в полицията за никакви престъпления.

Главният секретар на МВР Георги Костов уточни, че към 15 часа днес е постъпило официално съобщение от немските партньори за самоличността на мъжа, свързан с инцидента в град Ансбах, Германия. В периода на пребиваване у нас не е попадал в полезрението на полицията с противообществени прояви. През последните две години няма данни да е влизал и пребивавал в страната.

През 2015 г. до този момент няма комуникация за евентуална процедура за реадмисия на чужденеца между компетентните институции на България и Германия.