Все още е "сезонът на ураганите" в европейската партийна политика. На българските парламентарни избори на 4 април една четвърт от гласоподавателите подкрепиха "Граждани за европейско развитие на България" - дясноцентристката партия на премиера Бойко Борисов, която е известна като ГЕРБ. Но новите партии, които проведоха кампания с антикорупционно послание, се представиха неочаквано добре, което означава, че Борисов няма ясен път за формиране на управляваща коалиция. Изглеждат вероятни два сценария - коалиция от новодошлите или служебно правителство и предсрочни избори, пише The Washington Post.

Борисов печели всички избори от 2007 г. насам и е бил министър-председател през по-голямата част от последното десетилетие. Кампанията на ГЕРБ се фокусира върху опита на Борисов. Публикациите му във Facebook са предимно как българският премиер пътува из страната с джипа си, инспектирайки пътища, училища и църкви - всички построени по времето на ГЕРБ.

Но инфраструктурните проекти не бяха достатъчни, за да повторят успеха преди четири години. Много от търговете, свързани с проектите, изглежда бяха в полза за приятели и съдружници от ГЕРБ, отколкото за българското население. Всичко това провокира изобличение на Европейската служба за борба с измамите, а широко разпространените демонстрации миналата есен разпалиха искрата на новите партии.

Антикорупцията и обжалвания на знаменитости работят

Новите партии, използващи платформа за борба с корупцията или знаменитости, за да постигнат електорален успех в Централна и Източна Европа, не е нещо ново. Именно тази рецепта помогна на бившия цар на България, Симеон II, да спечели изборите през 2001 г., а самият Борисов се развихри с победа през 2009 г. През 2021 г. близо 1 от 5 гласоподаватели гласуваха за антикорупционна партия, създадена миналата година " Има такъв народ", водена от медийната звезда Слави Трифонов.

Трифонов, водещ на токшоу и популярна телевизионна личност, изигра основна роля за събирането на гласовете от селските райони на страната. Но успехът му се дължи и на поп фолк музиката му, която привлича избиратели. В кампания, в която пандемията означаваше, че онлайн кампанията става още по-важна, Трифонов използва своите медийни изяви, включително собствената си телевизия и виртуални концерти, за да разпространи посланието си за борба с корупцията и анти-статуквото сред избирателите у дома и в чужбина.

Посланието за борба с корупцията е от основно значение и за две нови партии, които си осигуриха места в парламента: "Демократична България" и на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън!", които спечелиха близо 10 процента и 5 процента от гласовете. Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и Манолова успяваха умело да организират инициативи, разкриващи корупционни практики. Това подчерта както силата на посланието за борба с корупцията, но също така и все по-фрагментираната партийна сцена в България, тъй като много политици се опитаха да яхнат вълната на протестния вот.

Личната политика има тенденция да създава фрагментирани партийни системи

С поставената под натиск дясноцентристката ГЕРБ на Борисов, можеше да очакваме, че левите или крайните десни ще се възползват. Но Българската социалистическа партия - БСП, някога доминираща политическа машина в страната вляво, не успя да капитализира успех. Лидерът на партията Корнелия Нинова изглежда прекарва повече време през последните няколко месеца в борба и отчуждаване на други фракции в нейната партия, отколкото в хвърляне на ръкавици към Борисов.

Крайната десница също страда от личностни вражди и разделения, изоставяйки краткото единство, което й спечели властта през 2017 г. На изборите в неделя тези партии загубиха повече от една трета от пронационалистическия вот, регистриран на предишните избори.

От всички дългогодишни партии само "Движението за права и свободи" - ДПС, което черпи по-голямата част от подкрепата си от етнически турски избиратели, се справя добре.

Какво се случва със следващото правителство на България?

Новият български парламент ще има шест партии. Тъй като никоя партия няма мнозинство, някаква комбинация от партии ще трябва да се съгласят да си сътрудничат за създаването на правителство.

Съмнително е, че Борисов ще успее да се задържи на власт, тъй като това би означавало да сключи някои трудни сделки. Трудно е и да си представим, че някои от останалите партии се съгласяват да си сътрудничат с Борисов за съставяне на правителство, предвид техните антикорупционни призиви и предизборни обещания да не работят с лидера на ГЕРБ. 

Трифонов и неговата антикорупционна партия може да държат ключа. Ако трябва да работи с Борисов, това би разочаровало много от избирателите му. Ако Борисов не успее да сформира правителство, той трябва да предаде мандата си на Трифонов. Намирането на консенсус с други антикорупционни партии и не само би било важно за успеха на Трифонов при формирането на управляваща коалиция. Междувременно перспективите за служебно правителство и нови избори през есента на 2021 г. вече доминират в дискусиите.

За българите корупцията е по-голям проблем от covid-19

Пандемията засяга изборите по света, но българските избори предполагат, че въздействието може да е по-косвено, отколкото някои коментатори посочват. Пандемията промени кампанията, ускорявайки тенденцията към по-широко използване на онлайн инструменти и социални медии.

Covid-19 също промени поведението при гласуване. Част от разочароващия резултат на социалистите може да отразява избора на някои по-възрастни избиратели да не излязат да гласуват. Но общата избирателна активност е сравнима с преди четири години, което предполага, че темата за корупцията е мощен двигател не само да убеди българите да гласуват, но и да гласуват за партии, оспорващи статуквото.